Umjetnost kao terapija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djeteta, EU info centar je organizirao umjetničke radionice za djecu s poteškoćama u razvoju u Širokom Brijegu, Derventi, Trebinju i Bihaću s općim ciljem ukazivanja na potrebu jačanja svijesti o pravima djece s poteškoćama u razvoju. Uz podršku iskusnih terapeuta, sudionici su imali priliku iskazati kreativnost crtanjem, bojenjem i stvaranjem umjetničkih djela od gline. Akademski kipar Dalibor Nikolić, član Tima Mostar 2024, bio je moderator radionice u Širokom Brijegu.

“Inicijativa EU info centra izravno korespondira s projektima unutar edukacijske linije kandidature Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine. Kreativne radionice s marginaliziranim skupinama društva od iznimnog su značaja prvenstveno zbog toga što premošćuju jaz između dječje potrebe za izrazom i vanjskog svijeta punog izazova. Nadam se da je ovakav oblik suradnje pokazatelj u kojem smjeru trebaju ići slične inicijative ne samo EU info centra nego i ostalih nevladinih organizacija kako bi kreativne procese ugradili u opću kulturu svih skupina društva”, kazao je Nikolić.

On se osvrnuo i na konkretnu dobit koju djeca s poteškoćama u razvoju mogu ostvariti sudjelovanjem na ovakvim radionicama.

“S pedagoškog aspekta gledano, radionice ovakvog tipa djeluju na proces socijalizacije polaznika i timski rad dok u slučaju pojedinog polaznika procesi koje prakticiramo razvijaju osjećaj vrijednosti i uvelike poboljšavaju motoričke vještine. Koordinacija ruku i zanos koji intrigantno osmišljen koncept rada pruža predstavljaju jasnu dobit. Vještina koja prakticiranjem i uvježbavanjem čini polaznika spremnijim na izazove koje pred njega stavljaju obične dnevne obaveze, od socijalizacije do uporabe predmeta u kućanstvu. Osjećaj topline, privrženosti i podrške krucijalni je faktor u stvaranju radne atmosfere koja po pravilu uvijek poluči rezultate vrijedne pozornosti”, istaknuo je Nikolić.

Umjetničke radionice za djecu s poteškoćama u razvoju pomažu u stvaranju osjećaja pripadnosti društvu. Kreirajući umjetnička djela kojima predstavljaju okolinu, pomažu doprinijeti razvoju kulture i jačanju svijesti građana o značaju kulture za cjelokupni društvo. Tema radionica, kao što je okoliš, omogućile su sudionicima slobodu izražaja, pruživši im mogućnost promišljanja, analiziranja i kreativnog izražavanja.  

Specifični cilj radionica bio je poticanje suradnje i stvaranje okoliša povoljnog za slične inicijative, kako bi doprinijeli razvoju djece s poteškoćama u razvoju i osigurali napredak izgradnjom samopouzdanja, osjećaja sigurnosti i novih mogućnosti. Također, ono što se htjelo postići ovim projektom je i omogućavanje razvoja sredine u kojoj djeca mogu odrasti zaštićena, uz kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti razvoj njihovog punog potencijala.

Mostar2024.ba / EU info centar

 

Pretraga događaja