Svečanim koncertom počelo 25. Mostarsko proljeće

Koncertom “Neka cijeli ovaj svijet… Naših 25” u četvrtak navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače započelo je jubilarno 25. Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić kazala je novinarima uoči manifestacije kako su i ove godine, kao i svake do sada, pripremili raznovrsnu ponudu za sve sugrađane, goste i prijatelje.

“Počinjemo s Dječjim danom što nas posebno veseli. Imamo pet izložaba od naših akademskih umjetnika s Akademije na Širokom Brijegu. To su njihove prve izložbe, a one se pamte. Tu su i kazališne predstave, gostuje nam teatar Gavran, pozorište iz Banja Luke, Hrvatsko narodno kazalište iz Mostara i Narodno pozorište Mostar. Pripremili smo i cjelovečernji program ansambla Lado, književne večeri itd. Mislim da će za svakoga biti po nešto”, istaknula je ona.

Ostojić je napomenula kako je glavna zadaća Matice hrvatske očuvanje kulturnog identiteta i hrvatskog jezika.

“Naš časopis ‘Motrišta’ ima dugu tradiciju, kao i dječji časopis ‘Cvita’ te časopis ‘Suvremena pitanja’jer to ostaje zabilježeno i zapisano. Sva polja pokrivamo i sve novosti su tu u matičinom okrilju. Mi se sada svodimo na ono što Matica jest, očuvanje kulturnog identiteta Hrvata na ovim prostorima”, podvukla je ona.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran kazao je kako se ogranak u Mostaru pokazao i dokazao kao iznimno uspješnim i vještim u organiziranju ove značajne, a možda, kako je naglasio, i najznačajnije kulturne manifestacije u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je što se vidi kvaliteta, ali i gostoljubivost. Vidi se da se to ne radi samo radi umjetničkih, znanstvenih i kulturnih sadržaja, nego da se ljudi okupe, da razmijene svoja promišljanja o životu, da se dodirne nešto lijepo, koncert, predstava, izložba. Na ove dane Mostar na neki način postaje središte svijeta”, smatra predsjednik Matice hrvatske.

Spomenuo je inicijativu Matice hrvatske o donošenju Zakona o hrvatskom jeziku koji će štititi u prvom redu običnoga hrvatskoga građanina i propisati da taj građanin ne smije biti kažnjen ako zna samo hrvatski, nego mu to mora biti dostatno za normalno funkcioniranje u hrvatskom društvu.

“Vjerujemo da ćemo u listopadu dobiti taj zakon koji će olakšati, ne samo ljudima u Hrvatskoj koji se bave jezikom u znanosti i nastavi, nego i pravnicima kod sklapanja međunarodnih ugovora i slično. Nadam se da polako dolazimo do cilja. Skrb o našem jeziku, književnosti i identitetu bila je prva zadaća i misija Matice hrvatske”, zaključio je Gavran.

Na večerašnjem koncertu za jubilarni rođendan Proljeća sudjelovali su Zbor Belcanto i Zbor Benedikt, solisti Sanja Boban, Monija Jarak Mikulić, Danijel Perić, Tomislav Perić i Stefan Ajvaz te orkestar pod ravnanjem maestra Filipa Miloševića. Kao uvertira u svečani koncert na Trgu hrvatskih velikana nastupila je Hrvatska glazba Mostar i Mostarske mažoretkinje.

Ovogodišnje Mostarsko proljeće trajat će do sredine lipnja, a obuhvatit će dvadesetak programa, nekoliko kazališnih predstava, zanimljivih likovnih izložbi, koncerata, književnih susreta i tradicionalni Dječji dan.

Bljesak.info / 27. 4. 2023.

Pretraga događaja