Šantićeve večeri poezije – još jedan kamen u izgradnji mostarskih mostova

Međunarodna kulturna manifestacija 104. Šantićeve večeri poezije bit će svečano otvorena u srijedu, 18. listopada, u Mostaru kada je na programu glazbeno-poetska večer “Naše veče” Ivana Bosiljčića, glumca iz Beograda. Svečano otvaranje bit će upriličeno u 19 sati u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Očuvanje kulture u gradu

“Šantićeve večeri poezije su manifestacija kojom želimo čuvati, njegovati sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića koji je na najljepši mogući način opjevao i zadužio svoj grad, ali i postavio temelje naši društava, kao i temelje suvremene kulture u Mostaru, zajedno sa svojim suvremenicima, pjesnicima i piscima toga doba”, rekla je Sanja Bjelica Šagovnović, predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar.

Kako je dodala, cilj manifestacije je očuvanje srpske kulture u ovom gradu, kao i slaganje mozaika multikulturnog Mostara.

“Naša misija je ovom kulturnom manifestacijom praviti mostove i uspostavljati pokidane veze. Nadamo se da će ova manifestacija biti još jedan kamen u toj izgradnji”, rekla je Bjelica Šagovnović, naglasivši da su Šantićeve večeri poezije jedan od simbola Mostara.

Bjelica Šagovnović navodi da je cilj da ovogodišnja manifestacija podsjeti na Šantićevo djelo i poruke koje je ostavio svojim životom i djelima, na ljubav, toleranciju i jedinstvo.

Sveštenik Duško Kojić, starješina Saborne Crkve u Mostaru rekao je da su Šantićeve večeri poezije jedan dio uspješnog rada na očuvanju tradicije i kulture te značajan dio učešća srpske zajednice u kulturi Grada Mostara. Na kraju je pozvao Mostarce da uzmu učešće u Šantićevim večerima poezije, za koje je naglasio da su i ove godine jako dobro pripremljene i organizirane.

Predstavljanje knjiga, pjesničke večeri i koncerti

Ovogodišnje Šantićeve večeri poezije trajat će do 26. listopada, a bit će održane u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” – Gradskog odbora Mostar i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle”. Drugog dana manifestacije, u četvrtak, 19. listopada, u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača na programu je predstavljanje knjige “Noć s Aleksom”, Marka Tomaša. O knjizi i istoimenoj predstavi, osim autora, govorit će i ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivan Vukoja, a moderator je predsjednik mostarskog Odbora “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović, dok će u glazbenom dijelu nastupiti kantautor iz Mostara Sanel Marić Mara i klavijaturista Dario Lukić.

U petak, 20. listopada, u Kulturnom centru “Nebojša Glogovac” u Nevesinju u 19 sati bit će održan program “Nevesinje, druga Šantićeva kuća” na kojem je predviđena pjesnička večer Milice Bakrač, pjesnikinje iz Nikšića, a u programu nastupaju i pjesnik Ognjen Kandić, glumica Dragana Matrak i zbor Osnovne muzičke škole “Sveti Roman Melod”.

U subotu, 21. listopada, u 19 sati u Vladičanskom dvoru u Mostaru planiran je program “Novo mostarsko stvaralaštvo” – koncert grupe “Zerdelija” i večer mostarskih pjesnika Anite Pajević, Mirka Božića i Ognjena Kandića.

U ponedjeljak, 23. listopada, u 19 sati u Muzeju Manastira Žitomislić bit će predstavljena “Izabrana djela Svetozara Ćorovića” u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promotor je Duško Pevulja, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a uvodničar iguman Danilo Pavlović.

Manifestacija se završava u četvrtak, 26. listopada, kada će u Vladičanskom dvoru biti održana poetska večer Đorđa Sladoja i Emsure Hamzić.

Bljesak.info / 16. 10. 2023.

Pretraga događaja