Mostar radi ozbiljnu strategiju kako bi do 2024. postao Europska prijestolnica kulture

Savjetnica službe za kulturu i društvene djelatnosti Grada Mostara Sanela Ćorić  je naglasila da je donošenjem odluke o kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture Grad Mostar preuzeo i obvezu izrade Strategije razvoja kulture Mostara.

Želimo izraditi kvalitetnu Strategiju razvoja kulture Grada Mostara koja će biti ključni strateško-planski dokument i diktirati budući razvoj kulture našega grada. To je dokument koji će definirati i sve segmente gradskog življenja. S tim ciljem angažirali smo stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom izrade lokalnih i regionalnih strategija Vjekoslava Domljana. Također, uz njega koautori izrade strategije bit će fokus grupa, odnosno ljudi iz Foruma 2024 koji okuplja najveći broj aktera mostarske kulturne scene, kazala je Ćorić.

Taj dokument će, kako naglašava, definirati razvoj kulture grada Mostara do 2026. godine zbog čega se traži aktivno sudjelovanje svih građana na javnim  raspravama koje će biti organizirane povodom izrade strategije.

S tim ciljem je internet stranicu predstavio jedan od članova tima Josip Blažević navodeći kako je stranica na domeni mostar2024.ba već aktivna iako je još u procesu izrade te će se mijenjati u skladu s vizualnim identitetom kandidature i sadržajno popunjavati.

Stranicu smo ranije pustili i na nju smo stavili anketu kako bi bila dostupnija što širem broju građana, istaknuo Blažević pozivajući sve građane i građanke da ispune anketu i tako daju svoj doprinos izradi strategije.

Pristupnica za kandidaturu se, kako je kazano, treba predati do 10. listopada/oktobra tekuće godine i ako se u tom krugu prođe onda će Mostar biti ozbiljan kandidat  koji bi za godinu i pol dana mogao znati hoće li uistinu 2014. godine biti Europska prijestolnica kulture.

Koordinator Tima za izradu aplikacije Mostar – Europska prijestolnica kulture Mustafa Alendar ističe kako je prije svega cilj ovoga projekta staviti Mostar u fokus javnosti i njegovih građana te  napraviti iskorak iz stanja u kojem se trenutno nalazi.

Ispunjavanje aplikacije traži od gradske administracije i nevladinih udruga, ekonomije, turizma i svih sektora u gradu angažman, djelovanje i postupke u kojima će napraviti iskorake u odnosu na sadašnje stanje, ne samo što se tiče kulture nego i ekonomije i turizma. Na kraju, nadam se da će nam biti svejedno jesmo li dobili ili ne tu titulu, jer ćemo biti na tom nivou na kojem smo mapirali Mostar u europskim razmjenama kao interesantan grad, prije svega za nas pa sve ostale“, zaključio je Alendar.

Dnevnik.ba

Pretraga događaja