Ovogodišnje izdanje Mostarske liske otvara predstava “Psi(hopate)”

Na ovogodišnjem 20. izdanju Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” publika će imati priliku pogledati sedam predstava komedijskoga žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Svečano otvaranje festivala bit će upriličeno u petak 19. svibnja premijernom izvedbom predstave “Psi(hopate)”, prema motivima teksta Eve Kamčevske “Ostani uspravan i hodaj graciozno”, u režiji Zorana Rakočevića, a nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar (NPM). Režiser predstave Zoran Rakočević  izjavio je kako je “veliko zadovoljstvo biti u pozorištu koje ima zanimljivu tradiciju i zavidan značaj za pozorište ne samo u BiH nego i šire”.

“Tekst nosi snažnu ideju o gubljenju ljudske solidarnosti, gubljenju empatije, otuđenju ljudi jednih od drugih. Zato i okrivljujem globalni sistem, koji nam je nametnuo trku za novcem i moći, koji je uništio ono što je region imao, a to je jaka srednja klasa”, pojasnio je Rakočević.

Dramaturgiju predstave potpisuje Emina Kovačević, scenografiju i kostimografiju Armin Ćosić, a glazbeni aranžman Atilla Aksoj. U predstavi igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Emir Spahić, Emir Sejfić, Ali Kamer Aksoj k.g. i Lejla Pajić k.g.

“Velika je odgovornost biti dramaturginja ovoga teksta. Ovaj posao shvatila sam sa velikom dozom odgovornosti i angažirala sam se da ostanemo dosljednji njenoj strukturi. Kako se približavamo kraju ove sezone, kao dramaturginja kuće mogu reći da sam ponosna na sve ono što smo napravili ove sezone. Smatram da je ova predstava nešto što do sada nismo priliku vidjeti na ovoj sceni, u sklopu estetike koju pruža. Nadam se da će naići na pozitivnu reakciju publike s obzirom na teme koje tretira i na način na koji ih tretira”, dodala je dramaturginja Kovačević.

“Mogu reći da multižanrovski komad u toj farsi i apsurdu nudi postmoderni vizalni učinak sa dozom pretjerivanja. Mislim da će biti scenografija biti zanimljiva publici i nadam se da će publika prihvatiti predastavu”, izjavio je scenograf i kostimograf Armin Ćosić, dodavši kako je bitan kafijanski trenutak.

“Posebno bih istaknuo citat Franza Kafke: ‘Pozvan sam na jednu kostimiranu zabavu, ali nisam znao da trebam svoje pravo lice’. Mislim da je u tom citatu svedena ideja i teksta”, istaknuo je Ćosić.

Glumica Amela Kreso izjavila je da za nju ovaj proces jako bitan.

“Ovih 40 dana koliko je trajao proces bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi, istraživati i produbivljati svoj lik u predstavi. Nadam se da ćemo uspjeti ovu energiju koju smo gradili tokom procesa prenijeti na našu publiku”, poručila je Kreso.

Pristigle prijave

Od pristiglih 40-ak prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije za ovogodišnje 20. izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” selektirano je sedam kazališnih predstava komedijskog žanra. Selektor ovogodišnje “Mostarske liske” odlučio se da osnovni kriterij bude “pozorišnost” ponuđenih predstava.

“Bila mi je čast da budem selektor ovog jednostvenog festivala Mostarska liska, koja je posebna po mnogo čemu. Bilo je raznolikih predstava, a pokušao sam da dođu pozorišne kuće, a onda nazavisne produkcije. Jer komedija je kao pozorišni oblik zgodna za upotrebu, igra se u svim uvjetima. Meni je bilo važno da vidimo ansamble naših pozorišta, kakve su to komedije, čime se bave i čemu se to mi svi smijemo”, kazao je selektor festivala Kemal Bašić.

Program festivala

Prema programu festivala, za javnost je već u subotu 20. svibnja na rasporedu predstava “Tri dana ili uspon i pad gospodina B.”, autora Romana Sikora, u režiji Tanje Miletić Oručević. Predstavu igra ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Zatim, u nedjelju 21. svibnja na repertoaru je predstava “Djelidba” Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo. U ponedjeljak 22. svibnja gledamo predstavu “Zid”, autorice Ružice Aščić, u režiji Christiana Jean-Michel Jalžečića, a koju igra ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Utorak 23. svibnja rezerviran je za izvedbu predstave “Tko je ovdje lud”, autora D. R. Sandersona, u režiji Marka Torjanca, a koju izvodi ansambl Kazališta Planet Art iz Zagreba. Šeste večeri festivala, u srijedu 24. svibnja publika će uživati u izvedbi predstave “Covid ljubav” po motivima teksta “Neobična pošiljka“ Luke Đakomocija, u režiji Željka Kasapa, a nastale u produkciji Pozorišta “Prijedor”. Posljednjeg dana natjecateljskoga dijela festivala, u četvrtak 25. svibnja na rasporedu je predstava “Terapija”, autorski projekt po motivima teksta “Više od terapije” Kristofera Duranga, u režiji Olje Đorđević, a koju igra ansambl Regionalnog pozorišta Novi Pazar. Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada najboljima bit će upriličeno u petak 26. svibnja uz nastup Filmmusicorkestra iz Zagreba.

Direktor NPM-a Emir Spahić ovom prigodom zahvalio se češkoj neprofitnoj organizaciji People in Need Bosnia and Herzegovina koja je, u okviru projekta  Mostar “Prostori koji pokreću”, investirala značajna sredstva u NPM i time, kako je ocijenio, “unaprijedila kvalitetu rada u pozorištu”. Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su grad Mostar i vlada Hercegovačko-neretvanske županije/kantona.

Bljesak.info / Kultura-mostar.ba / 15. 5. 2023.

Pretraga događaja