Open City Mostar od 1. do 22. rujna

Na ideju utemeljitelja i voditelja poznate Mostar Rock škole i članova Kluba 27 – Glazbenog centra Pavarotti, Europska unija u Bosni i Hercegovini građanima Mostara i posjetiteljima ovoga grada u narednom mjesecu će podariti projekt Open City Mostar. Partner projekta je Grad Mostar.

Open City Mostar će trajati tri tjedna u kojima će se organizirati koncerti, radionice, javni razgovori s umjetnicima, konferencije, predstave lokalne produkcije i realizacije, umjetnička rezidencija, te prezentacije škola.

Eminentna imena

Detaljan program koncertnih i dnevnih aktivnosti Grad Mostar će uskoro objaviti na službenoj stranici.

U realizaciju su uključeni su i organizatori Mostar Summer Festa, Mostar Blues i Rock Festivala, Street Arts Festivala, Poligona, IDEAA Urban Housea, te Centar za kulturu, Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača, Narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište, Glazbeni centar Pavarotti, te mnogi drugi partneri i prijatelji.

– Riječ je o 22. dnevnom prije svega glazbenom, ali i kulturnom, umjetničkom i edukativnom događaju u kojemu će se osim koncerata koji su glavni događaji, organizirati i panel diskusije s umjetnicima, konferencije, i to na deset lokacija u Mostaru, kaže koordinator projekta Boris Čović.

Navodi i kako je u planu da se svake večeri trajanja festivala organizira najmanje jedan konert, a ponekad i po dva ili tri.

– U planu su koncerti u Gradskom parku Zrinjevac, zatim ispred Muzeja Hamam, na Kantarevcu, u prostoru Glazbenog centra Pavarotti, te u OKC-u Abrašević. Na pet lokacija ćemo imati svirke, najavljuje.

Neki od gostiju su već predstavljeni javnosti, a neki će s izlaskom detaljnog programa.

– Naša filozofija je da Mostar postane otvoren grad i da vrata ovih događaja budu otvorena za sve. Zato će ulaz na svaki od planiranih događaja biti besplatan. Na taj način želimo počastiti građane i ljeto ispratiti na najljepši način. Hvala i ovom prigodom Europskoj uniji koja je organizator, kao naravno i Gradu – partneru, navodi Čović.

Za svakoga ponešto

Posebno je izdvojio suradnju s drugim festivalima, koji će ovoga puta ustvari biti dijelom Mostar City Opena.

– Surađivat ćemo s Mostar blues i rock festivalom i Mostar Summer Festom. Oni će također za posjetitelje biti besplatni. Pored toga, u planu su i standardni alone koncerti čiju seriju će započeti Darko Rundek i Simfonijski orkestar Mostar. Kasnije će nastupiti i Tonči Huljić i Hadžimanov bend. Nadam se da će svi naši sugrađani uživati i da će za svakoga od njih biti nešto što će ih privući da makar jednu noć provedu uz naše goste, naveo je Čović, uz podsjećanje da su svi događaji tijekom festivala besplatni.

Festival će zvanično započeti prvog dana idućeg mjeseca, a završiti će s kalendarskim dolaskom jeseni – 22. rujna. Mostar Open City će tako zaokružiti i onako bogatu kulturnu ponudu u gradu, koji su osim festivala koji će biti partneri ovoga, upotpunili i Mostarsko kulturno ljeto, te manifestacija “Sve je premostivo”, koja se svakoga ljeta organizira u znak obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta.

Dnevni.ba / 20. 8. 2021.

Pretraga događaja