Nova premijera u Pozorištu lutaka

U ponedjeljak, 30. oktobra, u Pozorištu lutaka u Mostaru, održat će se premijera predstave „Bilo jednom jedno jaje“ prema tekstu slovenačke književnice, Saše Eržen, a u režiji Silvana Omerzua, koji je takođe kreator lutaka i scenografije.

Ova predstava, namijenjena najmlađoj pozorišnoj publici, je već treća premijera Pozorišta lutaka ove godine.

U njoj se oživljavaju likovi Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda, koji imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama. Usred šume Zec pronalazi jedno jaje i sve šumske životinje se pitaju odakle ono dolazi, čije je i šta da rade s njim. Djeca kroz ovu predstavu uče o svim osobinama ličnosti, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti.

Predstava „Bilo jednom jedno jaje“ izvodi se na minimalističkoj sceni sa drvenim lutkama vođenim otpozada. To je jednostavnija verzija tradicionalnih japanskih bunraku lutaka.

Originalnu muziku za predstavu napravio je Vasko Atanasovski, saksofonist i flautist, jedan od najkreativnijih i najsvestranijih slovenskih kompozitora i muzičara, poznat po svojim međužanrovskim saradnjama sa svjetski poznatim jazz, rock, klasičnim, tradicionalnim muzičarima i majstorskom pristupu svim stilovima muzike.

U predstavi igraju mladi članovi glumačkog ansambla Pozorišta lutaka, Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy i Tarik Bajramović.

Prva repriza predstave je već u srijedu, prvog novembra, u 18 sati.

Pretraga događaja