Naših 120: Obilježavanje 120 godina postojanja tri kulturna društva u Mostaru

SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar i BZK ”Preporod” – Regionalno društvo Hercegovina u ponedjeljak, 26. lipnja u 20.30 sati u Centru za kulturu Mostar (plato iza Centra) organiziraju zajednički koncert pod motom ”Naših 120” na kome će nastupiti svjetski virtuoz na harmonici Dušan Sekulić i bend. Predsjednica SPKD Prosvjeta GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da će kroz glazbeno–scenski spektakl “Accordion fantasy” publika moći uživati u klasicima, rok i pop obradama, te narodnim melodijama.

”Koncert se održava pod motom ”Naših 120”, jer sva tri društva u 2022. i 2023. godini obilježavaju 120 godina postojanja, kao i dugogodišnju suradnju. ‘Prosvjeta’ je ovaj veliki jubilej proslavila nizom događaja, a želja nam je bila da organiziramo ovaj zajednički događaj sa druga dva kulturna nacionalna društva kako bi proslavili našu dugogodišnju suradnju u Mostaru“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Ona naglašava da je ovo lijepa i pozitivna priča iz Mostara sa porukom da kultura u Mostaru treba biti integrativni faktor i da će u budućnosti biti još kvalitetnih zajedničkih događaja. Ona naglašava da tri nacionalna kulturna društva svakodnevno nastoje da rade na normalizaciji odnosa.

”Kroz sve svoje manifestacije nastojimo da surađujemo i nadamo se da će i ovo poslati dobru poruku. Svi događaji, kako negativni, tako i pozitivni imaju refleksiju. Ovim ćemo upotpuniti i kulturnu scenu grada, ali je ovo prvenstveno lijepa i pozitivna poruka o suradnji“, rekla je Bjelica Šagovnović.

Predsjednik HKD ”Napredak” Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka kaže da nije bilo dvoumljenja za ovaj zajednički događaj.

”Ove poruke iz Mostara uvijek bolje zvuče nego poruke iz nekih drugih sredina. Mi smo i ranije surađivali i ovo je nastavak suradnje. Pozivam sve da nam se pridruže i da zajedno pošaljemo jednu lijepu poruku uvažavanja i poštivanja naših različitosti i zajedništva, jer je mnogo toga više što nas spaja nego što nas razdvaja“, rekao je Landeka.

Landeka je rekao da kulturna nacionalna društva imaju posebnu ulogu i misiju i da je važno da zajedno rade.

Predsjednik BZK ”Preporod” –Regionalno društvo Hercegovina Harun Hasanagić kaže da ovaj koncert raduje i da podsjeća na suradnju iz prošlosti, ali i obavezuje na suradnju u budućnosti. On je naglasio da je u cijeloj priči najbitnije da je ova suradnja prirodna i da se događa.

‘Nije ovo slučajno i nije pro forme. Imamo jasan cilj i jasno opredjeljenje. Ne može se ovo raditi na silu. Suradnja je bila i bit će i to je vrijednost koja se veže za naša tri nacionalna društva“, rekao je Hasanagić.

Projekt menadžer BZK „Preporod“ Amir Kadribegović kaže da Mostar nije slučajno izabran za ovakav koncert.

”Mostar je najizražajniji sinonim zajedničkog života u svim društvenim  segmentima, a istovremeno je i centar Hercegovine. Imamo interni dogovor da učinimo sve da se u narednom periodu organizira barem jedan ovako značajan događaj godišnje. Vidjet ćemo hoće li to biti Mostar, ali imamo namjeru i potrudit ćemo se da suradnju. Mi ovim želimo da damo svoj doprinos unaprijeđenju kvalitet života u prostoru u kojem zajedno živimo“, rekao je Kadribegović.

Naglašava da ovim koncertom ”Preporod”, ”Prosvjeta” i ”Napredak” slave suživot i zajedništvo. ”Mi surađujemo drugo vremena. Svakim događajem želimo poslati pozitivnu vibraciju. Mi trebamo živjeti zajedno i sve naše aktivnosti šalju tu poruku“, zaključio je Kadribegović. Koncert je podržan od strane CRS-a (Catholic Relief Services).

Bljesak.info / 23. 6. 2023.

Pretraga događaja