Mostar se plasirao u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture

Europska komisija objavila je u četvrtak kako su u drugi krug izbora za titulu Europske prijestolnice kulture 2024. godine ušli Banja Luka, Mostar te norveški Bodo.  Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić tim je povodom na konferenciji za novinare istaknuo kako su se svi akteri političkog i kulturnog života Mostara ujedinili oko ovoga projekta što je, kako je rekao, prepoznala i Europa.

“Neki su veliki favoriti otpali što znači da je naša ekipa napravila uistinu dobru aplikaciju, upravo onakvu kakvu je trebalo. Unijeli su puno svoje pozitivne energije, puno novih ideja i puno stvari koje bi ovaj grad u budućnosti trebao dobiti”, kazao je gradonačelnik Bešlić.

Zahvalio je svim kulturnim djelatnicima koji su sudjelovali u izradi mostarske kandidature, istaknuvši kako su svojom kreativnošću i idejama pogurali Mostar prema konačnom cilju – dobivanju titule Europske prijestolnice kulture 2024. godine. Do ljeta sljedeće godine kandidatura će se moći nadopuniti i proširiti, a konačna odluka koji će grad izvan Europske unije od preostala tri dobiti titulu Europske prijestolnice kulture bit će objavljena na jesen 2019. godine.

Jedna od autorica mostarske kandidature, redateljica Tanja Miletić Oručević istaknula je kako će Mostar već od same činjenice da je ušao u uži izbor za Europsku prijestolnicu kulturu profitirati te će tu činjenicu moći koristiti za propagiranje mostarske kulture.

“Ovaj prolazak u drugi krug vjerojatno je jedan od najvažnijih postignuća Mostara na međunarodnom planu do sada, jer je projekt Europske prijestolnice kulture jedan od najvećih i najvažnijih kulturnih projekata Europske unije. Odlučni smo i sigurni da ćemo u sljedećih pola godine raditi još bolje nego što smo radili do danas i vjerujem da ćemo uspjeti u našoj namjeri”, poručila je Miletić Oručević.

Bljesak.info / Mostar2024.ba

Pretraga događaja