Ljubo Bešlić: Integrirali smo podijeljeni Mostar, osjeti se neka nova energija

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istakao je da se grad koji vodi, kao interkulturalni grad, želi pripremiti i biti dio svjetske kulturne baštine.

“Mi smo se priključili toj priči 2004. kad je Evropska unija došla u Mostar, došla da nam pomogne u obnovi razorenog grada. Od Evropske prijestolnice kulture očekujemo dizanje kulturnih institucija na viši nivo, da imamo nove programe i da obnovimo infrastrukturu grada”, izjavio je Bešlić, naglasivši kako je Mostar još uvijek izuzetno razoren grad.

Bešlić kaže i kako se s Fenomenom pojavila jedna nova energija, da se to već osjeti, postojanje nove snage, nekih novi sadržaji, među kojim je i doček Nove godine na otvorenom.

“Mi u Mostaru nekad najlošije mislimo sami o sebi, a sigurno da Evropa i svijet znaju kazati kako je Mostar jak simbol koji utjelovljuje snagu kulture i gradnju mostova između različitih zajednica. Mi smo jedan potpuno podijeljen grad integrirali, napravili dijalog i kulturnu saradnju, vidite da postoji zajednička sinergija cijelog grada i želja da se on podigne na viši nivo”, kazao je Bešlić.

Dodao je da je realno da Mostar postane Evropska prijestolnica kulture iako nema gradsko vijeće, da su sve političke stranke osim Naše stranke dale punu podršku kandidaturi, a i da Naša stranka nije protiv toga projekta, već je na taj način željela ubrzati održavanje izbora. Za Bešlića je to veća politička snaga nego samo Gradsko vijeće. Mostar ima veću šansu da postane prijestolnica nego ijedan drugi grad kandidat.

Članica tima Senada Demirović najavila je tri radionice za djecu koje će biti organizirane na tri lokacije paralelno, a pozvani su roditelji da prijave svoju djecu i zajedno proslave postojanje ovog svjetskog spomenika.

Dalibor Nikolić kazao je kako je neophodno kvalitet kulturne produkcije podići na viši nivo te dati veći naglasak edukaciji mladih koji tako mogu bolje shvatiti poruke koje im kultura odašilje.

Klix.ba
Pretraga događaja