Evropska godina kulturnog naslijeđa u Mostaru: Umjetničke radionice za najmlađe

Tokom 2018. godine, Evropske godine kulturnog naslijeđa, Evropska unija proslavlja raznoliko kulturno-historijsko naslijeđe u cilju promocije i otkrivanja različitih oblika zajedničkog naslijeđa i naglašavanja te značajne karakteristike koja stvara identitet jednog društva.

EU info centar u Bosni i Hercegovini organizovao je umjetničke radionice za djecu “Kulturno naslijeđe – prostor slobode” u saradnji sa Forumom 2024 i Timom “Mostar – Evropska prijestolnica kulture 2024.” u okviru FEstivala Nove MOstarske ENergije (FENOMEN), 22. 7. 2018., povodom obilježavanja godišnjice obnove Starog mosta i kandidature grada Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Mirko Božić, pisac i profesor književnosti, voditelj književno-dramske radionice je rekao da je kultura najpozivitivniji aspekt jedne države te da kulturno naslijeđe predstavlja način na koji se država usklađuje sa kulturnim pejzažima Evrope i Evropske unije.

“Premda politički još uvijek nismo članica Europske unije, naša kultura je odavno dio europske kulturne baštine”, rekao je Božić.

Lajtmotiv radionica bio je Stari most, svjetski kulturni spomenik i prostor umjetničke slobode kao i slobodnog promišljanja o kulturnom naslijeđu. Najmlađi Mostarci imali su priliku slikati Stari most, čitati i dramatizovati pjesmu “Emina” Alekse Šantića te izrađivati tradicionalne servise za posluživanje kafe.

Učesnici radionica saznali su više o Evropskoj godini kulturnog naslijeđa, a najpažljivijma uručene su nagrade. Bila je to odlična prilika da iskažu svoju kreativnost i uživaju u procesu prevođenja značajanog kulturnog naslijeđa u umjetnički izražaj.

Evropska unija je značajno doprinijela očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa tokom proteklih godina, što će se nastaviti i nakon Evropske godine kulturnog naslijeđa, budući da je to jedan od ključnih segmenata sveukupne politike EU u regionu. U znaku Evropskog kulturnog naslijeđa do sada je organizovano više od 2850 događaja na kojima je učestvovalo više od million ljudi širom Evrope.

Za više informacija o Evropskoj godini kulturnog naslijeđa, molimo posjetite: http://europa.eu/cultural-heritage/about_en

Pretraga događaja