Woody Allen / Sviraj to ponovno, Sam / Mario Kovač

REZERVIRAJTE ULAZNICU PORUKOM ILI NA BROJ 063 019 019

Woody Allen / SVIRAJ TO PONOVNO, SAM / Mario Kovač

Ljubitelji dobre satire i inteligentnog humora našli su svoje mjesto
u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru u predstavi „Sviraj to ponovno, Sam“ u režiji Marija Kovača, a po tekstu svima poznatog i proslavljenog majstora drame Woodyja Allena.
Sam naslov široj publici je poznat po istoimenom filmu, no zapravo je sedamdesetih godina kazališni komad uspješno izvođen na Broadwaju.
Po riječima Marija Kovača, ovo je rana komedija proslavljenog filmofila u kojoj se poigrava s muško-ženskim odnosima, koja, između ostalog, govori o ljudskom pretvaranju kako smo nešto što zapravo nismo.
„Gledatelji će prepoznati sebe u predstavi, svoje vrline i mane, ali i vrline i mane svoje okoline, i to na vrlo simpatičan način. U predstavi te likove ne ismijavamo već se nadamo kako će se publika prepoznati i smijati vlastitim manama prikazanim u konkretnim situacijama. Predstava je sofisticiranijeg humora, nema vulgarnog jezika, bavimo se komikom situacije, karaktera i mnoge šale koje primjenjujemo zahtijevat će od publike poznavanje filmske i pop kulture. To je feel good komedija“.
Allana Felixa utjelovio je Robert Pehar, zbunjenog muškarca koji se ne snalazi u ratu spolova i uvijek je u gubitničkoj poziciji. Kovač kaže kako je to tip muškarca koji želi biti mačo, želi biti kao Humphrey Bogart kojega gleda u filmovima, i koji se i pojavljuje u njegovim fantazijama te mu daje zastarjele i arhaične savjete, ali zapravo tako unosi toplinu u lik koji dobiva humoristične crte.
„Komad i počinje tako što saznajemo da ga ostavlja žena i on nakon nekoliko godina neuspješnog braka više ni sam ne zna kako izgleda igra zavođenja pa tumara po okupljalištima gdje nikako nema sreće, a najviše je nema jer se zapravo previše trudi. S druge strane, njegov prijatelj Dick je metafora homo fabera, čovjeka koji radi, koji upravo zbog ambicija za karijerom zanemaruje svoju suprugu i nije svjestan da gubi ono što ne može kupiti novcem“, kaže Kovač. Angela Bulum je Linda, ljubavna luzerica, koja srodnu dušu nalazi u Allanu te se njih dvoje tako očajnički osamljeni spajaju što ih dovodi do niza novih problematika.
Osim Marija Kovača, autorski tim predstave čine Davor Prah, zadužen za vizualni identitet, kostime i scenu te Tomislav Babić, autor glazbe. Uz Roberta Pehara i Angelu Bulum igraju i Ivo Krešić, Ivan Skoko, Jelena Kordić Kuret i Nikolina Marić.

Detalji o događaju