Svečano otvaranje Mostar Film Festivala / Film MATER / Dokumentarac INDEXI

20.00 SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA / Svečano otvaranje Mostar Film Festivala bit će upriličeno u 20:00 sati na prostoru MoFF auto kina (Rodoč bb – Mostarski sajam)

20.15 MATER – FILM OTVARANJA / MoFF auto kino Rodoč (Mostarski Sajam)

Autokino će u petak, 16. listopada u 20 sati otvoriti film Mater, Jure Pavlovića. Priča govori o narušenim obiteljskim odnosima, kada se kćerka vrati iz Njemačke kako bi pomogla svojoj majci na postelji, od čijeg je autoriteta i mrzovolje ranije pobjegla.

22.00 INDEXI / MoFF auto kino Rodoč (Mostarski Sajam)

Autorsko-redateljski dvojac Dokumentarno-suvremenog programa BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura posljednje tri godine radili su na dokumentarnom filmu o legendarnim Indexima.

Ovo je prvi glazbeni dokumentarac o popularnoj grupi, koji će u okviru Dokumentarnog programa biti prikazan prve večeri Mostar film festivala u auto kinu od 22 sata. Ulaz je slobodan!

Dokumentarni film Indexi obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni glazbeni novinari iz regije. Za dokumentarac su korištene fotografije Indexa, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i ostali podaci koji ovaj dokumentarac čine do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe.

Jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda – famozna pjesma “Izvor”. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su Indexi pobijedili 1971. godine u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo “Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu.

Detalji o događaju