Rechnitz – Anđeo uništenja

Predstava je realizirana u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR, a nastala je po tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica s njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj redateljici Sabine Mitterecker.
U predstavi igraju: Selma Alispahić, Jelena Kordić Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović. Scenografkinja predstave je Monika Močević, korepetitorica Tijana Vignjević, suradnica na pokretu Amila Terzimehić, kostimografkinja Lena Samardžić, a asistentice redateljice Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su: Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.
Radnja drame “Rechnitz – Anđeo uništenja” bavi se događajem koji se dogodio u noći između 24. i 25. ožujka 1945. godine kada je grofica Margit von Batthyány priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za susjede, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire – od kojih je jedan bio njen ljubavnik – a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista. Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 židova na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata.
Rezervacija ulaznica: porukom preko Facebook stranice hnkmostar ili telefonom na broj 036/446 024 od 9 do 16 sati.
Cijene ulaznica: redovita 10 KM; studenti, učenici, umirovljenici i neuposlene osobe 5 KM; studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno godišnje karte.

Detalji o događaju