Prostor i vrijeme / izložba Ivane Mustapić

Izložba Ivane Mustapić
PROSTOR I VRIJEME
Urednik: Dragan Marijanović

Neobičnim (i realnim), vrlo intimnim promišljanjima, Ivana Mustapić napravila je likovnu priču o čovjekovoj osamljenosti i tendenciji k samoći kao njezinu vlastitom opredjeljenju i putu u povoljno stanje. Likovna publika uglavnom nije svikla na ovakve izložene bjeline budući da su one momenti vlastite stvarnosti, ali progovaraju i o onome što se u nama odvija tijekom procesa promišljanja o istini, da ni sami sebe nismo kadri objasniti i sagledati i da će uvijek nedostajati nešto što neće biti identično onome što se u nama zapravo događa.
Stoga ćemo se morati malo više usredotočiti, a ako nam i ne uspije – ništa. Nismo krivi!

Njezine bjeline sugeriraju svojevrstan filozofski i psihološki trokut između nje i ostalih, između slike i promatrača te same nje i slike. Praznina je njezin osobni prostor, prazna ploha njezin je entitet i u tom misaonim porukama nabijenu prostoru, promatrač može vidjeti ono što sam želi. Može ga sam popuniti. I taj se bijeli prostor širi i nestaje. Ionako nemamo konačno razumijevanje/kontrolu o životu. Zato potražimo u ovoj izložbi razlog za upoznavanje samih sebe, imaginirajmo mogući sadržaj bjelina stisnutih ramovima, jer nam autorica ionako nema nakanu objašnjavati ama baš ništa. Zašto bi, jer to je njezin prostor!?

Pojmimo, dakle, sami ono što želimo vidjeti na tim bijelim slikama. Neobičan, posve istraživački i nama, barem u ovim festivalskim likovnim ciklusima, do sada posve nepoznat pristup.
Bilo je vrijeme i za takvo što.

Ivana Mustapić rođena je 1992. godine u Makarskoj. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru diplomirala je slikarstvo 2019. godine, u klasi profesorice Dragane Nuić-Vučković. Priredila je dvije samostalne izložbe te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, likovnim kolonijama i međunarodnim projektima. Živi i stvara u Mostaru.

Detalji o događaju