Promocija zbirke političkih eseja “Razaranje Bosne”

U Narodnoj biblioteci Mostar, u petak, 22.07., bit će održana promocija zbirke političkih eseja “Razaranje Bosne” autora Jusufa Trbića.
Jusuf Trbić rođen 18. aprila 1952. godine u Bijeljini. On je pisac, pjesnik, publicista, novinar i historičar. Prije rata u Bosni i Hercegovini bio je direktor Radio-novinske ustanove Bijeljinea. Trenutno je predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice “Preporod” . Njegov književni rad fokusiran je na ratni i poslijeratni period u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Rođen je u kući na čijem mjestu je 27 godina kasnije izgrađena Gradska biblioteka Bijeljina.
Rukopis Razaranje Bosne Jusufa Trbića je intelektualno i spisateljski raskošna zbrirka političkih eseja koja odražava autorov kritički sud prema savremenom svijetu, a napose bosanskohercegovačkim ne/prilikama. U tipično trbićevskom stilu, a mogu to reći budući da prilično poznajem autorov spisateljski opus, kritika društvenih fenomena i pervertirane svijesti aktera našeg društva nerijetko se zaodijeva ruhom cinizma, a što čitanju rukopisa daje svježinu, dinamiku i, u mnogo prilika, anegdotski karakter. Taj dio Trbićevog stila posebno naglašavam, jer on odražava piščev kako osobni karakter, njegovu prkosnost i nesalomljivost – usprkos svemu, tako i karakter same društvene stvarnosti koju nemilosrdno kritički secira.
DOBRODOŠLI ❤
Detalji o događaju