Promocija romana “28.6.1914.”

Promocija romana “28.6.1914.” autora Zlatka Topića, bit će upriličena u subotu, 30.07., u 20 sati, u Narodnoj biblioteci Mostar.
Roman “28. 6. 1914.”, ustvari, duboko podriva bilo kakve apsolutne “historijske istine”, razbija i uništava mit o posljednjim iluzijama o historiji i njenim “procesima”, o zvaničnim verzijama velikih događaja, o “spontanim” dešavanjima naroda, o pokretima, revolucionarima, herojima, buntovnicima, o “pravim” uzrocima i povodima za ratove, donoseći jednu posve neobičnu priču, lišenu bilo kakvog romantičarsko-ideološkog zanosa, o bosanskom čovjeku. Naprosto, Topčić je u svom sjajnom romanu historijske događaje prikazao kao skup artikulisanih iskaza jezika s obzirom na diskurs, s obzirom na iskaze koji sačinjavaju predmet tumačenja, odnosno, uspio je da svede “historiju odozgo” na “historiju odozdo”.
Zlatko Topčić je bosanskohercegovački pisac i filmski scenarist. Rođen je 30. aprila 1955. godine u Sarajevu. Dobitnik je brojnih domaćih i inostranih nagrada za drame, romane i scenarije.
DOBRODOŠLI ❤
Detalji o događaju