Promocija knjige “Zbornik o Počitelju”

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Centru za kulturu Mostar 04. 08. u 20:30 bit će upriličena promocija knjige “Zbornik o Počitelju”, Asocijacija za Interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH.
Počitelj je nekada bio primjer čistog grada, kojeg su krasile cvjetne avlije, trešnje, višnje, kajsije, dudovi, narovi, u kojem su snimani filmovi, ali sada je sve to narušeno i obezvrijeđeno.
Mnogi su pisali o Počitelju i njegovom neospornom arhitektonsko-urbanističkom skladu sa okolinom i prirodom kao o vrijednostima koje nikada nisu bile upitne. Odavno je postojala želja da se Počitelju da internacionalni karakter a umjetnička kolonija bila je jedan od načina da se taj cilj i ostvari te da se tako unaprijede njegovi realni kapaciteti i potakne osebujni koncept razvoja grada kao kulturne i turističke atrakcije, nacionalnog spomenika BH upisanog na Tentatitvnu listu UNESCO-a.
Ovaj zbornik je rezultat naučno-stručne konferencije pod nazivom „Sjaj koji blijedi“ čiji je cilj bio da se skrene pažnja na evidentno „zaboravljanje Počitelja“ i ponovno ukaže na njegov neosporni arhitektonsko-urbanistički sklad.
Asocijacija za Interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH
Centar za kulturu Mostar
Detalji o događaju