Promocija knjige “Trg slobode”, Nenada Rizvanovića

“Trg slobode”, deveta je knjiga pisca, kritičara, novinara i urednika Nenada Rizvanovića (Osijek, 1968.). U prikazu objavljenom u Jutarnjem listu, Franjo Nagulov ovu knjigu vidi kao zbirku pjesama u prozi, dok je Tonko Maroević u pogovornom zapisu definira kao – prozne crtice. Sara Tomac, pak, u svojoj kritici, govori o Trgu slobode kao o zbirci poetsko-proznih fragmenata.
U knjizi se s Rizvanovićevim zapisima isprepliću i fotografije grada Osijeka uhvaćene objektivom Željka Stojanovića, što zaokružuje hibridnu kvalitetu izdanja.
“Motivi Rizvanovićevih kratkih zapisa osječke su ulice i trgovi, rijeka i obala, zgrade i spomenici, prostori i obrisi grada kako je nekad izgledao, u doba autorova djetinjstva i mladenaštva, netom prije ratnih i tranzicijskih godina. Oni mu koriste kao polazište za stvaranje novih slika i prizora, kao poticaj na posezanje u katalog vlastitog života te oživljavanje davnih doživljaja i uspomena. Čitanje knjige čini se poput listanja intimne, minijaturističke monografije grada, satkane od ideja, asocijacija i impresionističkih titraja”, Sara Tomac.
“Pohvala ovoj zbirci slijedi i zbog odmjerene sintakse, rijetke no vrlo učinkovite metafore, kao i sposobnosti integriranja toponimskih motiva u tekst, pri čemu, niti na čas, registrirao mogućnost prezaićenosti njima. Potonje upućuje na izuzetnu autorsku vještinu, osobito temeljiti rad na tekstu, posljedica čega je jedanod važnijih ovogodišnjih pjesničkih rukopisa domaće produkcije”, Franjo Nagulov.
Knjigu će, u međusobnom razgovoru, promovirati Elvedin Nezirović i autor, Nenad Rizvanović.
Intervju Nenada Rizvanovića za “Glas Slavonije”:
https://www.glas-slavonije.hr/…/U-knjizevnom-je-smislu…
Detalji o događaju