Promocija knjige “Husein Husaga Ćišić”

U Centru za kulturu Mostar, u petak, 15.07., bit će upriličena promocija knjige “Husein Husaga Ćišić” autorice Irme Marić, sa početkom u 20 sati.
Život i djelo Huseina Husage Ćišića svestran je i veoma značajan segment identitetskih pripadnosti i prepoznatljivosti zemlje Bosne i bošnjačkoga naroda. S pravom se može reći kako se ovaj znameniti čovjek može smatrati izuzetno značajnim pojedincem u Bosni i Hercegovini, i to ne samo u našim nego i u širim kulturnohistorijskim i društvenopolitičkim okvirima. U pitanju je sveobuhvatan profil koji u prvom planu preispituje postojanje, a potom, kroz slojeve pamćenja, historiju i kulturnu Balkana. Nadograđujući stanovišta svojih prethodnika, Husein Ćišić nas povezuje s prošlošću i naslijeđem, zalažući se za principe individualnog osvještenja, općeg dobra, korisnog i plemenitog, te nesumnjivom snagom i brojnim istupima iz zone komfora ostavlja znamenitu poruku onima koji znaju prepoznati jednako ohrabrujuće i jednako opominjuće znakove pored puta. Već i površan uvid u pisanu ostavštinu Huseina Husage Ćišića, nekadašnjeg gradonačelnika Mostara, ukazuje na vrlo znakovitu životnu i profesionalnu putanju koja nesumnjivo potvrđuje da je riječ o jednom od najistaknutijih intelektualaca, političara, kulturnih djelatnika u XX. stoljeću u Bosni i Hercegovini. Bez dileme, riječ je o čovjeku koji je, poput, recimo, Hamze Hume, ostavio svjetla onima koji dolaze. – Iz uvodne studije Irme Marić.
Promotori knjige će biti Hamza Ridžal i Hadžem Hajdarević, a moderator Edib Kadić. Prisutnima će se obratiti i autorica Irma Marić kao i urednik biblioteke “Dobri Bošnjani” Izedin Šikalo.
DOBRODOŠLI ❤
Detalji o događaju