Promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876”

U Spomen kući Svetozara Ćorovića na Luci, u ponedjeljak, 17.07., bit će održana promocija knjige “Bosanskohercegovačko pristanište Klek-Neum u osmanskim dokumentima 1859-1876” autora Emira Demira, sa početkom u 19:30 sati.
U ovom radu hronološki su poredana trideset tri sačuvana i dostupna diplomatička dokumenta iz Osmanskog arhiva u Istanbulu, i to iz perioda 1859-1876. godina, koji, vezano za pristanište Klek-Neum, rasvjetljavaju osmanske političke stavove, odluke i korespondenciju nižih ka višim instancama uprave, i obrnuto, kao i korespondenciju sa diplomatskim predstavnicima Austrijske monarhije. Oni nam predočavaju mnoštvo pojedinosti koje se kontekstom, vremenom i smislom uklapaju u podatke iz ostalih izvora, naročito austrijskih, koji su prezentirani kroz vrijedno djelo dr Galiba Šljive “Izlaz Bosne i Hercegovine na Jadran – Klek i Sutorina u međunarodnim odnosima 1815. do 1878. godine”, kao i podatke iznesene u knjizi Hivzije Hasandedića “Muslimanska baština Bošnjaka u južnoj (srednjoj) Hercegovini”. Na kraju ovog rada naveden je i važan dokument iz Osmanskog katastarskog registra koji se vodio za Bosnu i Hercegovinu u periodu 1865-1875. godine, a koji nam podastire dokaze o vlasništvu nad zemljišnim parcelama na području Klek-Neuma.
-Arhivski dokumenti nedvosmisleno dokazuju da je u Neumu bila sagrađena i džamija, čime se potvrđuju navodi koje je Hivzija Hasandedić iznio u svom naučnom radu ‘Muslimanska baština u južnoj (srednjoj) Hercegovini’, a opovrgavaju neutemeljene tvrdnje kojima se jasne činjenice pokušavaju ušutkati i negirati.
Autor dr sc. Emir Demir
DOBRODOŠLI!
Detalji o događaju
  • Datum
    17. 7. 2023. 19:30
  • Datum završetka
    17. 7. 2023. 20:45
  • Status
    Završeno
  • Kategorija