PROJEKCIJA FILMA: Zašto mama vazda plače? // r. Karmen Obrdalj

Projekcija filma i razgovor s redateljicom // Ulazak slobodan // Broj mjesta ograničen // Potrebna prethodna rezervacija porukom preko Messengera
Dokumentarni film “Zašto mama vazda plače?” osvojio je jedanaest međunarodnih nagrada.
Autorica filma je Mostarka Karmen Obrdalj, studentica završne godine filmske i tv režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci.
Film prati Enu koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na beznadnom mjestu u ratnoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti, sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njena majka ostaju izgubljene i same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa. Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putovima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama; prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.
Režija: Karmen Obrdalj
Kamera: Jana Vuković
Montaža: Aleksandar Jurić
Kolor korekcija: Boris Andrejević
Glazbeni aranžmani: Josip Paradžik
Naratorica: Fatima Kazazić Obad
Trajanje: 15 minuta
Detalji o događaju