Projekcija dokumentarnih filmova “Turizam” i “O jednoj mladosti”

18:00h – dokumentarni film “Turizam”, autor: Tonći Gaćina
Tonći Gaćina je filmski redatelj koji je najprije završio studij Filma i Videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu da bi kasnije diplomirao na studiju Dokumentarni film na ADU u Zagrebu. Ono što je posebno kod ovog autora jeste da se razvijao i stasao kroz rad Kino-kluba „Split“, čiji je i danas istaknuti član i voditelj. I bez obzira na visoko obrazovanje koje je s vremenom stekao, Gaćina i dalje radi radionice filma za polaznike kino kluba.
Njegovi prvi filmovi kao što su „Nasljeđe“, „Vatra“, „Lignje“, „Kultura na radničkoj traci“, proizvedeni su u produkciji Kino-kluba ili u koprodukciji. Diplomski film s ADU – „Turizam“, s uspjehom je prikazan u okviru posebnog programa Future frames festivala u Karlovim Varima.
Osim kao redatelj, Gaćina se često profesionalno bavi i snimanjem, te montažom. Glavne teme filmova ovog autora također se bave morskim putevima i pričama iz života otočkih stanovnika, posebno ribara i ostalih radnika. Ne nedostaje im humora i blage ironije dok pokušavaju pokazati pravu priču iza turističke razglednice.
19:30h – dokumentarni film “O jednoj mladosti”, autor: Ivan Ramljak
Ivan Ramljak je i prije nego je postao najpoznatiji kao redatelj filmova raznih formata, već dvadesetak i više godina poznat kao svestrana kulturna pojava. Novinar, kritičar, muzičar, DJ i kulturni producent, organizator filmskih večeri i istraživač, s posebnim naglaskom na rijetki filmski izraz, razvio se s godinama u prvoklasnog filmskog autora i filmskog znalca. Njegova kinematografija uključuje filmove različitih formi, od kratkih eksperimentalnih i dokumentarnih filmova do posljednjeg, dugometražnog dokumentarnog filma „O jednoj mladosti“.
Ostali filmovi su mu „Kino otok“, „Brodovi i dalje ne pristaju“, „Mezostajun“, „Dom boraca“, „Baba Višnjina 38“, „Najpametnije naselje u državi“, „Oslobođenje u 26 slika“, „In utero“, „Trapula“. U ovim filmovima često se dotiče načina života u malim sredinama, posebno u onim otočkim, u kojima Ramljak i često boravi tokom godina, tražeći načina kako pronaći život kina u malim izoliranim zajednicama.
Drugi filmovi bave se i kulturom sjećanja, poput „Doma boraca“, a posebno uspješan i ujedno jako autentičan u iskustvu, upravo je diplomski film „O jednoj mladosti“. Ovaj film, koji se smatra ponajboljim hrvatskim dokumentarcem protekle decenije, osvojio je nagrade praktički na svakom festivalu na kojem je prikazivan, a prikazan je u većini evropskih zemalja. Autor se u ovom filmu aktivno sjeća svog preminulog druga Marka Čaklovića, koji je nažalost kasnije izgubio svoj život. Film je vrlo specifičan jer je u potpunosti složen od fotografskog rada Marka Čaklovića, čiji rad Ramljak ponovo otkriva kao visoko kvalitetan. Tragajući za tragičnom sudbinom prijatelja, koji se od njega u jednom trenutku udaljio, Ramljak bolno i autentično iskreno progovara o vlastitom suočavanju sa jednom teškom životnom situacijom.
Detalji o događaju