Predstava “Prah”

U petak, 1.7.22.god. u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru biće odigrana predstava “Prah” u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2022”.

Duodrama „Prah“, mađarskog autora Györgya Spiróa, je nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Altteatra. Ovaj pozorišni komad opisuje život na rubu egzistencije, materijalne i moralne, jedne „obične“ porodice.
Bračni par se nalazi u vrtlogu života i nikako ne uspijevaju uspostaviti povoljan kurs plovidbe. Neprestano im nedostaje mnogo toga, a prvenstveno sredstava za život. Pisac ih već na samom početku vješto baca u nepoznatu situaciju, kada oni iz te životne čamotinje, samo jednim potezom Fortune, dobivši na lotu, dolaze u situaciju da svi problemi koje su mislili da imaju postaju rješivi.
Tokom komada punog samorazotkrivanja, koje je nerijetko komično, svaki od dva lika (supruga i suprug) prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastiti suštinu, kao i suštinu međusobnog odnosa.
Svi znamo da „para vrti tamo gdje burgija ne može“ ali kroz ovaj komad vidimo da novac ne može riješiti naše istinske probleme. Kroz vrlo duhovite dijaloge predstava šalje poruku da je
sreća u nama te da je život lijep i bez miliona.Predstava je imala svoju premijeru krajem 2019 godine te je odigrana kako na domaćim tako i na regionalnim pozorišnim teatarskim scenama. Gordana Boban dobitnica nagrade za najbolju glumicu 12 festivala ZAPLET u Banja Luci gdje je nagrađena za sjajnu ulogu u predstavi PRAH.
Režija: Miralem Zupčević
Igraju: Gordana Boban i Mirsad Tuka
Scenografija i kostimografija: Adisa Vatreš
Dizajn plakata: Naida Begović Čelik
Muzika: Irena Popović Dragovć
Ulaz je slobodan,bez rezervacija!
Detalji o događaju