PREDSTAVA: Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo

Predstave Zlatka Pakovića, politične po svojoj naravi, bave se statusom istine u svijetu post-istine. Takva je i njegova trenutna režija u zeničkom Bosanskom narodnom pozorištu – Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo. Paković se već godinama u svojim predstavama bori sa načinom promatranja svijeta kako ga vidi gulag, koji se, prema njegovom mišljenju, danas pojavljuje kao reality show – pojava u javnosti i javno izrečena riječ mjeri se prije svega dojmom kolektivne površnosti. Pakovićeve predstave od samih su početaka usmjerene protiv raznih vrsta korupcije, od onih sistemskih, preko jezičnih pa sve do korupcije svijesti.
Ovaj hrabri intelektualac, redatelj, filozof i odličan pisac naglasio je prednost očuvanja i širenja humanizma pred osobnom udobnošću. Ogoljenim postupkom, koristeći se najnužnijim sredstvima epskog i siromašnog pozorišta, Paković nam vješto govori o uzrocima genocida u Srebrenici, idealima Ćamila Sijarića, nesretnoj svijesti Branka Ćopića, kao i o bosanskom Hamletu i sada legendarnoj ideji Danila Kiša. Kao njen istinski branitelj, podsjeća da Bosna i Hercegovina može i mora biti slobodna zemlja slobodnih ljudi.
Predstava Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo, prema idealu istoimene knjige priča Danila Kiša, predstava je o novom staljinizmu. Stari je staljinizam pervertirao kroz okamenjeni nasilni jezik, izvitoperujući izvornu ideju komunizma. Neslobodni, agresivni ideološki jezik podvala i smicalica, jezik prokazivanja i obračuna koji je prethodio stvarnim egzekucijama isto je tako prethodio u jeziku nacionalizma koji je osigurao krvave balkanske obračune. Osnovna ideja predstave je potraga pojedinca za razotkrivanjem tog novog staljinizma kao i za novim oblicima otpora kojima nas Zlatko Paković neumorno podsjeća što znači biti čovjekom.
Predstava je premijerno igrana 3. februara 2023. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a u Mostaru će 12. marta otvoriti program kojim Omladinski kulturni centar Abrašević ove godine obilježava rođendan i 20 godina od obnove.
Gostovanje podržano kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
GROBNICA ZA BORISA DAVIDOVIČA, KAKO JE DANAS ZIDAMO (po motivima antistaljinističke proze Danila Kiša)
Režija: Zlatko Paković
Dramaturgija: Zlatko Paković
Kostimografija: Sabina Trnka
Muzika: Damir Avdić
Producent: Miroljub Mijatović
Izvršni producent: Denis Krdžalić
Inspicijent: Abidin Čolaković
Uloge:
Boris Davidovič: Adis Mehanović
Stražar: Benjamin Bajramović
Fedjukin, istražitelj: Saša Handžić
Mladić: Mirza Bajramović
Djevojka: Adna Kaknjo
Zinaida Mihajlovna: Lana Zablocki
Pripovjedačica: Ermina Nišić
Žena iz publike: Uranela Agić
Varvara Aleksandrovna, zamjenica glavnog tužioca: Uranela Agić
Nastasja Fedotjevna, direktorica Kliničkog centra: Lana Zablocki
Koršunidze, glavni državni tužilac: Benjamin Bajramović
Paresijan, predsjednik Predsjedništva Države: Mirza Bajramović
Abramovič, premijer Vlade: Adis Mehanović
Marija Gregorovna: Adna Kaknjo
Trajanje: 80 minuta
Ulaz besplatan
Broj mjesta ograničen, rezervacije slati na mail: abrasradiomostar@gmail.com

Detalji o događaju