Odjeci sjećanja

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u srijedu, 28. lipnja u 19 sati biti će upriličeno otvorenje izložbe skulptura Odjeci sjećanja hrvatskog kipara Ivice Bobanovića-Ćolića. Izložba je rezultat međuinstitucionalne suradnje Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača i Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru.

„Iz zavičajnih mu vrulja, ambijenta i podneblja – iz ozračja visoravnog gorja i molomorskih uvala – nadiru i rastu sve bitne značajke koje njega kao kipara i njegov kiparski rad istinski određuju. Skulpture Opiranje, Prkos, Korak, Uzmicanje, Na gnjizdu, Odmor/Krist, Navrtak, Pod teretom života, Torzo, Krist/Uskrsnuće, Dvoje zaljubljenih, Na ladanju, Crvena linija i druge… sabiru asimilirana iskustva i svjedoče o snazi zavičajnih referenci i naboja, ali još i više o zrelosti misli i vatri nadahnuća (ali i o snazi trpkog rada) koji mu pomažu da tvrde trupce drva pretoči u zasanjanu, ali egzaktnu, opipljivu formu.“ – zapisao je u predgovoru za katalog izložbe prof. emer. dr. sc. Antun Karaman.

Ivica Bobanović-Ćolić rođen je 1946. godine u Kuni na Pelješcu. Prvi počeci likovnog stvaralaštva sežu u 1971. godinu, a intenzivno počinje s radom 1980-tih godina, kada mu, na inicijativu akademika Cvita Fiskovića, drvo postaje glavni materijal, a motorna pila pomagalo u radu. O njegovu kiparskom radu pisali su (po redoslijedu objavljivanja) Antun Karaman, Igor Fisković, Tonko Maroević, Snježana Samac i Marin Ivanović, a Igor Zidić mu je otvorio izložbu priređenu u organizaciji Matice hrvatske u Zagrebu. Do sada je imao nekoliko skupnih i samostalnih izložbi u Zagrebu, Orebiću, Metkoviću, Dubrovniku i Splitu. Sudjelovao je na brojnim likovnih kolonijama. Osim skulptura manjeg formata, izradio je i nekoliko skulptura za javne prostore: skulpturu „Gospe“ za kapelicu u Seulu u Južnoj Koreji, kip „Svetog Sebastijana“ za istoimenu kapelu vojne škole u Jastrebarskom te „Raspelo“, koje je postavljeno na prilazu samostana „Delorita“ u njegovoj rodnoj Kuni. Živi i radi u Kuni.

Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja 2023. 

Detalji o događaju