O nježnosti

Nježnost je svijest o onom čudesnom, skrivenom u svakodnevici. To je moć koja topi najhladnija srca, smiruje najžešće oluje i zacjeljuje najdublje rane. Nježnost prolazi kroz zidove koji nas dijele i osvjetljava put ka našem zajedničkom korijenu… onome koji nije podložan hirovima vremena i prostora. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi.

O PREDSTAVI… „O NJEŽNOSTI“

„O nježnosti” je splet scena iz života viđenih iz ugla koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune “malih i velikih” sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo.
Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan elemenat koji snaži scenski sadržaj.

U vrijeme velikih tehnoloških dostignuća mnogi umjetnici imaju potrebu vratiti se iznimnoj jednostavnosti. Ta potraga za suštinskim u zahtjevnoj lutkarskoj i glumačkoj igri je metafora potrage za onostranim u svima nama.
Otkriti moć nježnosti i svu njenu duhovnu snagu posebno je iskustvo koje mijenja svijet mijenjajući shvatanje o njemu. Pretočiti tu ideju u scensku igru je izazov koji predstava „O nježnosti” želi istraživati i podijeliti sa publikom. (Ines Pašić)

AUTORSKI TIM:
Režija, koncept i izbor muzike: Ines Pašić
Asistent režije: Igor Vidačković

Izrada scenografije, lutaka i rekvizita: Đenan Behmen
Izrada kostima za lutku: Smilja Soče
Majstor svjetla i tona: Amer Ćatić
Šivanje kostima: Nadina Hubana
Pomoć u izradi scenografije: Sejo Redžić

IGRAJU:
Igor Vidačković
Nina Popović
Ali Kamer Aksoy

Produkcija:
Pozorište lutaka u Mostaru

==========
Nedjelja, 13.09.2020. u 11 sati.
Uzrast: Predstava je pogodna za sve uzraste – djecu i odrasle.

Rezervacija ulaznica je obavezna i možete je izvršiti na email: marketing@plm.ba ili porukom u inbox. Broj mjesta je ograničen.

Cijena ulaznice je 5 KM.

* Svi gledaoci su, unutar prostorija Pozorišta lutaka u Mostaru, obavezni nositi maske na licima te na ulazu izvršiti dezinfekciju ruku.

Detalji o događaju