NOĆ TEATRA BiH – Predstava “Heroj nacije”

Narodno pozorište Mostar i ove godine izvedbom predstave uz besplatan ulaz učestvuje na manifestaciji Evropska noć teatra – Noć teatra BiH 2021, na dan kada teatri u nekoliko zemalja otvaraju svoja vrata i slave umjetnost. Ansambl Narodnog pozorišta u Mostara ovim povodom će u subotu, 20.11. u 20 sati na Velikoj sceni izvesti predstavu “Heroj nacije” Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca.
Ova crna komedija tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu „skrivenih“ kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija – parastvarnosti.
Smješten u radničku klasu na rub propasti, disfunkcionalno-funkcionalan brak i porodicu, a glumačkim i dramaturškim intervencijama lokaliziran u Mostar, Budimir se od prve scene nalazi u grču, anksiozan, nesiguran i isfrustriran, na rubu između života i smrti, stvarnosti i parastvarnosti. Paralelno tome, sama dramaturška konstalacija ovog karaktera smještena je rubno, između univerzalnog simbola, pojave (možda čak i stereotipa) tzv. „običnog čovjeka“, i dramskog karaktera, što svoje formalno uporište pronalazi u samoj ideji komada, i u rediteljskom konceptu. I ostali likovi su, također, postavljeni na isti rub između pojave i trodimenzionalnih, živih karaktera. Ono arhetipsko, pojavno u njima, polazi iz referenci na kultne likove iz dramskog opusa Dušana Kovačevića, koji su već pet decenija neodvojivi dio kolektivne svijesti naroda zapadnog Balkana. Te suptilne reference, indirektni omaž velikom srpskom komediografu, funkcioniraju i kao izvori asocijativnih nizova, kojima se dodatno nijansiraju i obogaćuju likovi koje vidimo na sceni.
Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, k.g, Emir Spahić i Vedran Vilogorac.
ULAZNICE
Ulaznicemožete preuzeti na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Broj slobodnih mjesta je ograničen.
Detalji o događaju