„Noć hrvatskog filma i novih medija“

Noć hrvatskog filma u Muzičkom centru Pavarotti
Putujuća manifestacija „Noć hrvatskog filma i novih medija“ u srijedu, 7. 12., stiže u Muzički centar Pavarotti Mostar. Nakon nedavnog „otvorenja“ u Italiji u predivnom prostoru „Triennale di Milano“ Noć je gostovala u Pečuhu, 9.11., u Budimpešti, 15.11. i u Temišvaru, 11.11.
Svaki grad u okviru ove manifestacije imao je poseban program, besplatan za gledatelje i trajao je jedan dan, pa će tako biti i u Mostaru. Osim vremeplova u filmsku prošlost, Noć hrvatskog filma u stopu prati i aktualne domaće uratke, koji se još nisu ohladili od festivalskih premijera te su pozitivno odjeknuli među kritikom i strukom, a daje i prostor mladim, perspektivnim filmašima čije vrijeme tek dolazi.
Muzički centar Pavarotti Mostar ovu zanimljivu manifestaciju organizuje u koprodukciji s Omladinskim kulturnim centrom Abrašević.
Program, koji je sastavljen od dugih igranih, kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, počinje u 18:00h, u sali Muzičkog centra Pavarotti, a čine ga sljedeći filmovi:
18:00h
ANIMIRANI FILM
SUROGAT / Dušan Vukotić / 9’ / 1961.
Prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film. Film kao da je predvidio vrijeme u kojem se gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.
18:15h
KRATKI IGRANI FILM
PALIKUĆA / David Gašo / 12′ / 2021.
Triler. Jagoda izlazi iz stana. Važno je nahraniti mačka, provjeriti pada li kiša i dobro se odjenuti za ovo doba godine.
18:30h
DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM
PO TAMBURI / Stanislav Tomić / 85′ / 2021.
TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave da se natječu na festivalu. Tamburaški sastav Aveti s ravnice putuju na događaj na kojem ih pogrešno optužuju za krađu glavne nagrade. Na putu do rodnog sela Aveti se moraju boriti s tamburaškim skupinama, a progoni ih i policija. Kada konačno stignu kući, suočavaju se s najvećim izazovom.
20:15h
DOKUMENTARNI FILM
JEDNA OD NAS / Đuro Gavran / 51′ / 2020.
Film prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju. Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama dok pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.
21:15h
DOKUMENTARNI FILM
HALO MÜNCHEN / Krsto Papić / 14’ / 1967.
Težak život u Dalmatinskoj Zagori, kraju odvojenom od Jadranske obale visokim planinama, obilježen je gotovo svakodnevnim kontaktima s rodbinom na pečalbi u bližem i dalekom svijetu. Iz tuđine stiže novac, ali i predmeti koji uveseljavaju sirotinjsku svakodnevicu: gramofoni, radio-aparati, madraci… Automobili sa stranim registracijama jedini su promet na prašnim i pustim putevima.
21:30h
KRATKI IGRANI FILM
CARPE DIEM / Filip Antonio Lizatović / 13′ / 2022.
U jednoj uvali u okolici Hvara postupno dolazi do tenzija između dvoje susjeda, privatnih iznajmljivača, kada jedan od njih u svoj smještaj primi mlade i nabrijane goste kojima je jedini cilj dobro se zabaviti.
21:45h
ANIMIRANI FILM
VIDIŠ LI IH TI ? / Bruno Razum / 11’ / 2021.
Nakon što svjedoči ubojstvu jelena u šumi, dječak koji boluje od shizofrenije bježi kući. Na putu doživljava čudne situacije koje pogoršavaju njegovo stanje. Sigurnost doma samo je privid, a čitav niz vizualnih podražaja tjeraju ga da se vrati na početak u šumi kako bi promijenio tijek događaja.
Detalji o događaju