MIMIKA ORCHESTRA @ KLUB 27 – MC Pavarotti

Mimika Orchestra je avangardni konceptualni jazz-world ansambl formiran u Londonu, sa trenutnim sjedištem u Zagrebu. Osnovao ga je hrvatski multiinstrumentalist i skladatelj Mak Murtić 2010. godine. Murtićeve izvorne skladbe za ansambl snažno su pod utjecajem balkanske narodne tradicije, koristeći njene specifične modalitete i ritmove u suvremenom jazz izrazu. Kroz glazbu i scenski nastup, svaki projekt istražuje drugu temu. Komadi su konceptualno i stilski vezani narativom naglašenom kostimima i izvedbom.
Murtić je dosad publiku upoznao s utopijskim društvom na Marsu, prapovijesnom selidbom iz Afrike u svijet i poganskim slavenskim pogrebnim obredom. Mimika uzima ponosni što su jedan od rijetkih ansambala u svijetu jazza koji zauzimaju čvrst stav o pitanjima kao što su socijalna pravda, ljudska suradnja i jedinstvo. Te vrijednosti nastoje učiniti vidljivima u glazbenom jeziku i scenskom nastupu, stvarajući atmosferu drevnog plemenskog okupljanja i povezanosti.
Mimika Orkestar trenutno izvodi svoj novi album Altur Mur, i prethodni album Divinities of the Earth and the Waters. Oba albuma spajaju se u specifičan skup suvremenih pogleda na lokalne balkanske mitove i tradicije u impresivnoj isceniranoj predstavi koja evocira izgubljene i skrivene svjetove.
Mimika Orchestra gledamo i slušamo u Klubu 27 – MC Pavarotti 29.4.2022.
Detalji o događaju