Književna večer s Nedžadom Ibrahimovićem

Nakon što je, zbog nepredviđenih okolnosti, otkazana njegova književna večer u oktobru prošle godine, jedan od najznačajnijih savremenih bh. pisaca, književni i filmski kritičar, scenarist i autor dokumentarnih filmova, Nedžad Ibrahimović, ipak nam dolazi u goste.
Ibrahimović je rođen 1958. godine u Tuzli. Pedagoški fakultet završio je u Osijeku, a postdiplomski studij iz književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli iz oblasti književnosti Bosne i Hercegovine. Završio je televizijske studije na Media-akademiji u Hilversumu (Nizozemska). Utemeljivač je i glavni i odgovorni urednik časopisa za kritiku i umjetnost teorije Razlika/Difference (razlika-differance.com).
Nagrađen je prvom nagradom Fondacije za kinematografiju BiH za scenarij za igrani film ”Kuća na otoku”. Nagrađen je, također, nagradom Fondacije za izdavaštvo BiH za knjigu pjesama ”Mala povijest smrti i pisanja”, a laureat je i nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu pjesama („Obiteljske i druge strašne pjesme“) za područje Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, u 2021. godini. Kao Fulbright profesor 2006-2007. predavao je ”Južnoslavenski film“ i ”Južnoslavensku književnost u egzilu” na University of Washington u Seattleu (USA).
Obavljao je funkciju Predsjednik PEN Centra BiH u periodu između 2014 i 2017. Na Filozofskom fakultetu u Tuzli predaje teoriju književnosti, na Univeritetu Donja Gorica u Crnoj Gori predaje teoriju filma.
Književna večer s Nedžadom Ibrahimovićem održat će se u četvrtak, 11. 5. 2023., u 20:00h, u novoopremljenoj multimedijalnoj sali u Muzičkom centru Pavarotti.
Detalji o događaju