Jezik linije / izložba Nene Okmažić

25. Mostarsko proljeće 2023. / XXV. Dani Matice hrvatske Mostar

HRVATSKI DOM HERCEGA STJEPANA KOSAČE
Galerija Rondo
Izložba Nene Okmažić
JEZIK LINIJE
Urednik: Dragan Marijanović

Makaranka Nena Okmažić rođena je 2. svibnja 1998. godine. U Splitu će završiti Školu likovnih umjetnosti, potom upisati Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, gdje će diplomirati 2021. godine, u klasi profesora Josipa Mijića, i steći zvanje magistrice slikarstva i profesorice likovne kulture. Godine 2018. dobila je Rektorovu nagradu.

Osim skupne diplomske izložbe, nije imala samostalnih izložaba te će joj ova, u Galeriji Rondo, zapravo biti prva. Zapravo, njezine izložbene aktivnosti spriječila je pandemija Covida-19. Čak joj je taj mrski virus uspio “skinuti” i već postavljenu izložbu Open Studiju, u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu koju je pripremila i katalog tiskala, zajedno s kolegicama iz klase prof. Mijića – Janjom Glavinom i Marijom Krivić, ali je cijeli posao bio uzaludan.

No barem su se cure radova naslikale!

U potrazi za njom a na preporuku kolegice joj i slikarice Ane Naletilić, telefonom sam je “zatekao” za šankom nekog makarskog kafića, jer, očito je, njezina nesvakidašnja neaktivnost u polju političko-stranačkih aktualnosti drže je podalje od posla u struci, no cura radi svoj posao, pošteno i uporno. Stoga njezin izvanredni rad Pristranost, postavljen na ovoj izložbi, doživljavam kao ilustraciju rečenoga.

U jednom kreativnom pothvatu crtala je strip ravno 24 sata! Ne znam je li to negdje zavedeno kao nekakav rekord, ali ne bih rekao da joj je to važno.

Katkad se zaleti i u opisivanje doživljaja naraštajnih gibanja u svojemu gradu i počasti svoje pratitelje zanimljivim opaskama, zapravo humoreskama na osnovi kojih nikada i nitko neće snimiti kakav kratkometražni (crno)humorni film, niti će to proširiti i postaviti na kazališne daske. Te toplo preporučam njezin “osvrt” na napeto promišljanje “kako zavesti muškarca u Dalmaciji”’. Svejedno mantate po tražilicama pa ćete ondje i Nenu lako naći!

Nena izlaže šest radova, megaformati su to od kartona ili ljepenke na koje nanosi akrilne boje i rabi akrilne markere. I na čudan način veže svoje misli u naizgled nerazmrsive linije.

Dragan Marijanović

Detalji o događaju