Izložba “Mostar Stari Grad razvoj-rušenje-obnova”

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Centru za kulturu Mostar 23. 07. u 20:30 bit će organizovana izložba “Mostar Stari Grad razvoj-rušenje-obnova” autora Amira Pašića.
Mostarska publika ali i strani gosti koji se u Mostaru nađu na datum obnove Starog mosta moći će pogledati vrlo zanimljivu izložbu o razvoju, rušenju i obnovi mostarskog Starog grada, zahvaljujući bogatoj privatnoj arhivi profesora Amira Pašića.
Amir Pašić je između ostalog autor nominacije Mostara za upis na UNESCO-u listu zaštićene kulturne baštine, predavač na brojnim univerzitetima, višestruko nagrađivan. Održao je više od 100 konferencija u svijetu na temu Mostara i Starog mosta, a poslije rata vodio je projekte za Fondaciju Aga Kahn i Islamsku konferenciju.
O startom gradskom jezgru jednom prilikom profesor Pašić je naglasio:
“Trebalo bi iskoristiti značaj Starog mosta i njegovu poziciju na svjetskoj listi UNESCO-a. Trebamo i dalje da razvijamo Stari grad, da to bude osnovica za ekonomski razvoj, ne samo da brojimo turiste, nego da se jednostavno razvijaju djelatnosti, da se formira neki sistem obrazovanja“.
Autor: Amir Pašić
Detalji o događaju