Izložba Dževdeta Nikočevića

Mostarska likovna publika imat će priliku u srijedu, 10. maja, u galeriji Centra za kulturu vidjeti izložbu slikara Dževdeta Nikočevića.

Iz mostarskog Centra za kulturu su saopćili kako će se ovaj cijenjeni i priznati slikar predstaviti jednom manjom retrospektivom.

Nikočević je Rođen 1961. godine u Gusinju (Crna Gora).

Završio je Akademiju Likovnih Umjetnosti i postdiplomske studije na odsjeku slikarstvo u Sarajevu. Do sada je izlagao na 35 samostalnih i preko 250 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Pariz, Rim, Berlin, Njujork, Oslo, Istanbul, Izmir, Ankara, Ljubljana, Zagreb , Kairo, Aleksandrija, Rijeka, Podgorica, Kuvajt,…). Za svoj umjetnički rad je dobio značajan broj nagrada i priznanja. Živi i stvara u Sarajevu.

Slikarstvo Dževdeta Nikočevića je neprestano istraživanje tehnika, motiva, slikarskih finesa. Svu svoju umjetničku enrgiju ovaj stvaralac usmjeruje na svoj makro i mikro Svijet, i to se jako dobro vidi na njegovim slikama koje on svojim tihim umjetničkim manirom svodi do majstorstva.

Njegov obojeni univerzum nam govori mnogo o velikom iskustvu slikara razdragane mašte i tematske slojevitosti. Nikočević svojim djelima apostrofira dijalog koji vidimo kao nadu za izlaz iz kolopleta današnje svakodnevice. Neke od njegovih slika, podsjećaju i na utemeljivače impresionizma.

Na njegovim platnima prepoznajemo ambijent Sarajeva, Mostara i drugih gradova, ali u njegovom slikarstvu na prvom mjestu nije motiv, nego slikovnost, odnosno način na koji se određeni motiv prikazuje, saopćeno je iz Centra za kulturu Mostar.

Detalji o događaju