Izložba arhivske građe “Upravni razvitak Mostara”

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Centru za kulturu Mostar 17. 07. u 20:30 bit će upriličena Izložba arhivske građe “Upravni razvitak Mostara” autora Jasmina Brankovića.
Mostarska publika će imati priliku pogledati izložbu Upravni položaj grada Mostara od 1833. do 1918. godine te se upoznati sa drugim izdanjem knjige Jasmina Brankovića pod naslovom „Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti“.
Mora se priznati da je Mostar imao veoma buran, intenzivan i dinamičan razvoj. Kulturne i urbane dimenzije tog razvoja prilično su dobro obrađene u literaturi, djelomično i politički i privredno. Međutim, urbani razvoj je uvijek bio na marginama zanimanja istraživača.
Smatra da, kada je riječ o Mostaru, treba reći kako je u austro-ugarskom razdoblju ovaj grad imao specifičan položaj i da je jedini, uz glavni grad Sarajevo, imao vlastiti statut.
Na ovoj izložbi će biti zanimljivo vidjeti detalje kao što je na primjer prvi privredni pravilnik iz 1879. godine, koji se prvi put javno objavljuje u formi dokumenta.
Na izložbi će biti prikazano niz zanimljivih detalja, a još više tih zanimljivosti integralno je objavljeno u knjizi Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti.
Autor: Jasmin Branković
Centar za kulturu Mostar
DOBRO DOŠLI!
Detalji o događaju