Hotela Nostalgija (Plaza)

25. Mostarsko proljeće 2023. / XXV. Dani Matice hrvatske Mostar

Neil Simon

HOTEL NOSTALGIJA (Plaza)

Režija: Nina Kleflin

Igraju: Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura

Scenografija: Miljenko Sekulić

Produkcija: Kazališna skupina Lectirum Zagreb

Ova tročinka žanrovski je romantična komedija. Prvi čin publici predstavlja bračni par koji se na svoju 35 godišnjicu braka sastaje u istom apartmanu u kojem su proveli prvu bračnu noć. Žena je ushićena, veseli se susretu s mužem u istoj sobi, ali on se ne sjeća godišnjice smatrajući kako mu je supruga pogriješila datum. Tu počinje pričao ljubavi i nevjeri. Ona je odana supruga, a on je vara sa svojom mladom tajnicom. U duhovitim i životnim dijalozima odvija se radnja koju će svatko prepoznati iz neke priče ili svoga okružja. Komično, zanimljivo i kritički Ksenija Pajić i Zijad Gračić, te Mladen Čutura kao konobar, publici predstavljaju životnu zbilju nad kojom se svatko može zamisliti, ali i nasmijati.

Drugi čin uključuje susret filmskog producenta i njegove mladenačke ljubavi. U mladosti su bili u vezi, ali život ih je razdvojio: Ona se udala za mladića kojega oboje poznaju. Majka je troje djece, ali život s mužem nije joj zanimljiv iako to ne želi priznati. S druge strane, producent je uspješan, ali emotivno nesretan. Iza njega su tri katastrofalna braka. Htio je vidjeti djevojku iz mladosti, izjadati joj se i pokušati ponovnu vezu s njom. Priču glumački prezentiraju Natalija Đorđević i Mladen Čutura. Adaptacija koju je načinila Nina Kleflin zanimljiva je zato što su likovi smješteni u naš prostor koji će svatko prepoznati. Ona je ushićena njegovim poslom i stalno ga ispituje koje glumice, glumce, sportaše i političare poznaje. Tu počinje komedija karaktera, zabune, situacije i verbalno smišljenih smiješnih trenutaka.

Treća priča vrti se oko bračnog para koji udaje svoju kćer. Zaplet počinje kada se ona zaključa u sobu jer se ne želi udati. Otac je očajan, svadba je skupa, i stalno zbraja koliko će izgubiti ako se kći ne uda. Na kraju se priča sretno završava. U ovom činu igraju Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura.

Detalji o događaju