Cjelovečernji plesni koncert

Ansambl LADO
CJELOVEČERNJI PLESNI KONCERT
(Mostarsko proljeće u suradnji s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače)

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Vrhunski plesači, njih 38, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira pedesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.

LADO je arhaična slavenska riječ, često korištena kao pripjev u starim obrednim pjesmama sjeverozapadne Hrvatske, a sinonim je za riječi dobar, drag, mio. LADO u svom radu okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve to rezultiralo je impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu različitih koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva. Svojim repertoarom LADO predstavlja hrvatsku baštinu nastalu na raskrižju kultura, obogaćenu mediteranskim, balkanskim, panonskim i alpskim utjecajima.

Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), od kojih su neke stare i više od stotinu godina pa ga zato s pravom nazivaju i “putujućim muzejom”.

Plesni program
U suradnji s mnogobrojnim etnokoreolozima i koreografima u dugom nizu godina nastao je impozantan koreografski repertoar s više od 100 koreografija, koje predstavljaju plesnu i glazbenu tradiciju svih dijelova Republike Hrvatske te tradiciju Hrvata, koji već stoljećima naseljavaju Bosnu i Hercegovinu, Vojvodinu, Crnu Goru.

LADO tijekom godine održi niz cjelovečernjih plesnih koncerata i u svakom prikaže desetak koreografija s raznih hrvatskih strana, vodeći računa da program uvijek bude i raznolik i reprezentativan, odnosno da budu zastupljena sva četiri etnokoreološka područja Hrvatske: alpsko, panonsko, dinarsko i jadransko. LADO za ljubitelje folklorne scensko-glazbene umjetnosti priređuje i cjelovečernje tematske koncerte, kao što su: Na moru i kraju – pjesme i plesovi jadranskih otoka, obale i zaleđa, Hod kroz god hrvatski narodni običaji kroz godinu, Dragi naš kaj – pjesme i plesovi sjeverozapadne kajkavske Hrvatske, Lipi naši škoji – folklorne slike s jadranskih otoka, Šokački sastanak – glazbena i plesna tradicija panonskih krajeva – Slavonije, Baranje i Bačke.

Detalji o događaju