Animiranja: projekcije i radionice stop motion animacije

Odabrani program za REG.LAB. razmjenu kulturno-umjetničkih programa i umjetničke mobilnosti koji će od 3. do 6 oktobra 2023. gostovati u OKC Abrašević u Mostaru, Bosni i Hercegovini jest program “Animiranja” autorica Katrin Novaković i Dorotee Radušić.
Sadržaj programa Animiranja sastoji se od tri dijela:
Prvi dio je izložba vlastitih umjetničkih animiranih filmova. Filmove povezuju teme koje vuku inspiraciju iz kultura raznih krajeva naše regije.
Drugi dio je radionica stop animacije, tehnike kreativnog izričaja u kojem se fizičkom manipulacijom nepokretnih predmeta udahnjuje život i stvara prividan pokret. Za vrijeme trajanja radionice otvorit će se vrata i drugim posjetiteljima pa će radni prostor postati i izložbeni prostor u kojem je moguće vidjeti proces izrade animiranog filma. Polaznici će tijekom radionice realizirati svoje vlastite filmove, nakon čega slijedi treći dio.
Treći dio je projekcija filmova polaznika publici, te će se na taj način stvoriti cirkulacija kulturno-umjetničkog djelovanja.
Radionica stop animacije će biti održana u terminima 4. oktobra od 13:00 do 17:00 sati, te 5. oktobra od 11:00 do 13:00 sati nakon čega će u 20:00 sati biti projekcije radova. 3. oktobra u 18:30 sati bit će upoznavanje sa autoricama programa Katrinom Novaković i Doroteom Radušić. (Prijave možete poslati na abrasradiomostar@gmail.com)
Stop animacija je tehnika u kojem se fizičkom manipulacijom nepokretnih predmeta stvara prividan pokret. Radionica je usmjerena svim polaznicama/polaznicima iznad 15 godina
zaineteresiranim za umjetnost bez potrebnog predznanja u animaciji.
S obzirom da se animirani film bazira na pokretu i ritmu te može prenjeti apstraktne ideje, tema radionice će biti inspirirana starim brojalicama i poštapalicama iz usmene kulturne baštine.
Korstiti će se različiti materijali kao što su kolaž (novine, fotografije), nađeni objekti/predmeti, tekstil i sl. što omogućuje da polaznici nađu izričaj koji im najviše odgovara.
Svaki izbor materijala utječe na animaciju, ali otvara i razne mogućnosti. Cilj radionice je da se kroz individualne ideje stvori zajednička cjelina kroz koju će polaznici savladati osnove stop
animacije.
————————
O autoricama:
Katrin Novaković diplomirala je preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2012. na odsjeku Film i video. 2015. odrađuje stručnu praksu u studiju za animaciju Trikk17 u Hamburgu u Njemačkoj. Magistrirala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njeni nagrađeni studentski filmovi prikazuju se na festivalima diljem svijeta. Nakon studija radi razne glazbene spotove i namjenske filmove u tehnici stop animacije te surađuje s glazbenicima stvarajući vizual na njihovu glazbu kao VJ. Od 2019. vodi radionice stop animacije za djecu i odrasle.U 2020. bila je u selekciji natjecateljskih filmova i članica stručnog žirija na nekoliko festivala animiranih filmova. Članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), ogranak animiranog filma u profesiji redatelj-animator.
Dorotea Radušić završava preddiplomski studij Novih medija te diplomski studij na smjeru Animirani film. Njezini studentski filmovi obišli su Hrvatske i svjetske festivale a film Holtz Marija nagrađen je posebnim priznanjem žirija na festivalu Supertoon. Vodi brojne radionice animiranog filma. Od 2020. Radi u studiju Recircle kao animatorica. Članica je Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUiU).
—————————
Programska razmjena se realizira u sklopu projekta Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration.
U razmjeni sudjeluju mreže i kulturni centri iz regije: Anibar (Kosovo), Jadro Asocijacija (Sjeverna Makedonija), Operacija grad i Pogon (Hrvatska), Asocijacija NKSS i KC Magacin (Srbija) i OKC Abrašević (BiH).
Svrha Programske razmjene jest potaknuti cirkulaciju kulturno-umjetničkih programa, jačanje kulturne suradnje te razvoj ko-produkcija nezavisnih kulturnih organizacija unutar regije.
Detalji o događaju