19. MFK “Mostarska liska” – “Revizor” Knjaževsko – srpskog teatra Kragujevac

Šestu večer festivala, 25. maja mostarskoj publici predstavit će se Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, sa predstavom “Revizor” N.V. Gogolja u režiji Jane Maričić.
Revizor
Autor: Nikolaj Vasiljevič Gogolj
Režiserka: Jana Maričić
Dramaturginja: Marija Soldatović
Kostimografkinja: Jelena Janjatović
Kompozitor: Dragoslav Tanasković
Dizajn svjetla: Radomir Stamenković
Igraju:
Miloš Krstović,
Nikola Milojević
Čedomir Štajn
Jasmina Dimitrijević
Mina Stojković
Sanja Matejić
Marija Rakočević
Dušan Stanikić
Ivan Vidosavljević
Nenad Vulević
Saša Pilipović
Mladen Knežević
Bogdan Milojević
Avram Cvetković
Katarina Janković
RIJEČ REŽISERKE:
U vremenu karantena, distance, surovih i iznenadnih smrti, jedina izolacija koja podupire čovjekovo blijedo osjećanje smisla, jeste ona u kojoj se kreira, pa još i u zajedništvu. Tri i po mjeseca je trajao proces rada na ovoj predstavi, sa povremenim prekidima i neprestanom strepnjom. No, biti blizu, svakodnevno, sa petnaest glumaca i skoro još toliko saradnika, utjeha je kakvu samo teatar može da pruži. Iz probe u probu (jer naši dani i vrijeme uopšte se mjere probama), stvarnost je postajala sve manja, kao daleki svijet koji izmiče pred stvaranjem novog. Taj „novi svet” je svijet Sovjetskog Saveza s početka osamdesetih godina dvadesetog vijeka, u kojem autoritarnost i birokratija idu ruku pod ruku tako čvrsto, čvršće od svake cigle onog zida koji će pasti koju godinu kasnije. Zato i danas birokratski aparat počiva na strahu, a ispoljava se kroz korupciju, baš kako je svojstveno ljudima oduvijek, pa i u vreme Carske Rusije. Smiješno je koliko i gorko, to što je čovjek uvijek isti. A možda je baš to dokaz da je vječan, da će sve drugo proći, pa tako i ova pošast napolju. Hvala svima kojima je pozorište više od „zatvorenog prostora” i koji se, sjedeći u publici u sali, ne plaše ničega sem, eventualno, istine.
Jana Maričić
Ulaznice za sve predstave od 12.05.2022. možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave.
Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: produkcija@npm.ba, te putem poruke u inbox na Facebook i instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.
Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara i Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Sponzori ovogodišnjeg izdanja festivala su BhTelecom, UniCredit Bank i BH Pošta. Partneri festivala su Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Privredna banka Sarajevo, HIFA do.o., Medical, Violeta, Grawe osiguranje, autolijanovići, Stomatološka poliklinika Jurišić, te Carski vinogradi Mostar. . Generalni medijski pokrovitelj ovogodišnje „Mostarske liske“ je N1, uz ostale medijske partnere.
Detalji o događaju