19. MFK “Mostarska liska” – “Protekcija” Narodno pozorište Sarajevo

Petu večer festivala, 24. maja, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će predstavu “Protekcija” Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića.
Protekcija
Autor: Branislav Nušić
Režiser: Kokan Mladenović
Adaptacija teksta i autorica songova: Milena Bogavac
Dramaturginja: Džejna Hodžić
Scenografkinja: Marijela Hašimbegović
Koreografkinja, saradnica za scenski pokret: Amila Terzimehić
Kostimografkinja: Lejla Hodžić
Igraju :
Ermin Sijamija
Belma Salkunić
Amina Begović
Aleksandar Seksan,
Amra Kapidžić
Merima Lepić Redžepović
Dino Bajrović
Mirvad Kurić
Mona Muratović
Aldin Omerović
Emina Muftić
Amar Čustović
Mak Čengić.
RIJEČ DRAMATURGINJE:
Nušić je neizostavan na repertoarima širom naših prostora. Primordijalna čovjekova potreba je smijeh, i to je ono što nas odvaja od drugih ljudskih bića – sposobnost da shvatamo, ismijavamo i smijemo se. A Nušić je znao kako ismijati, da bi nasmijao. Bavio se svevremenskim temama, koje su kao što vidimo danas aktuelnije nego ikada. Na sreću, ili na žalost, danas imamo pravo govora i ne idemo u zatvore što prozivamo nekoga, što se borimo za neke ideale, ali se isto tako onih na vlasti i netičeprozivanje od strane umjetnika, naroda i revolucionara. Oni ignorišu sviju i rade samo u vlastitom interesu. Preplavljeni smo informacijama sa svih strana – s Interneta, portala, novina, televizije, radija, te se u moru informacija izgube i one bitne revolucionarne ideje koje bi mogle napraviti promjenu.
Upravo uzimajući u obzir te činjenice, Protekcija Narodnog pozorišta Sarajevo, sto godina nakon njegovog otvaranja i izvođenja iste, prilagođena je današnjem vremenu, današnjim medijima, svijetu društvenih mreža, sukobu stare i nove generacije, ali se bavi istim ljudskim moralnim i društvenim dilemama kakve su vladale i prije sto godina i u vrijeme kada je tekst nastao, a vjerovatno i mnogo, mnogo ranije. Svi problemi čovječanstva su uvijek isti, samo se okolnosti mijenjaju. Živim u nadi da ćemo ovom predstavom nešto promijeniti, i uzdrmati barem neku od osoba koja učestvuje u aferama ove zemlje, spominjući ih imenom, slovom i brojem potrošenog novca iz budžeta građana ove države.
Džejna Hodžić
Ulaznice za sve predstave od sutra,12.05.2022. možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave.
Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: produkcija@npm.ba, te putem poruke u inbox na Facebook i instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.
Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara i Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Sponzori ovogodišnjeg izdanja festivala su BhTelecom, UniCredit Bank i BH Pošta. Partneri festivala su Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Privredna banka Sarajevo, HIFA do.o., Medical, Violeta, Grawe osiguranje, autolijanovići, Stomatološka poliklinika Jurišić, te Carski vinogradi Mostar. . Generalni medijski pokrovitelj ovogodišnje „Mostarske liske“ je N1, uz ostale medijske partnere.
Detalji o događaju