19. MFK “Mostarska liska” – Premijera predstave “ELING” Narodnog pozorišta u Mostaru

Ovogodišnje, 19. izdanje Međunarodnog festivala “Mostarska liska”, 20. maja otvara predstava “Eling” autora Simona Benta, po motivima kratkih priča Ingvara Ambjorssena, u režiji Alme Lapajne i produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru.
ELING
Autor: Simon Bent, prema motivima kratkih priča Ingvara Ambjørnsena
Režiserka: Alma Lapajne
Dramaturginja: Emina Kovačević
Scenograf: Tomaž Marolt
Igraju:
Saša Oručević
Emir Sejfić
Emir Spahić
Jasmin Krpo
Ajla Hamzić
RIJEČ DRAMATURGINJE:
Komedija Eling Simona Benta nastala je prema noveli “Braća po krvi” norveškog pisca Ingvara Ambjørnsena. Nakon niza brojnih i višestruko nagrađivanih inscenacija ovog komada u svijetu i regiji, došao je red da se ovaj tekst predstavi i publici Narodnog pozorišta u Mostaru.
U vremenu u kojem među ljudima preovladava kolektivno osjećanje otuđenja, nastalo kao posljedica pandemije, političkog haosa na globalnom nivou, i neumorne propagande, ova topla komedija o bliskosti i prijateljstvu naročito je značajna kao podsjetnik na stvarne životne vrijednosti, ali i kao poziv zbližavanju.
Kada su dvojica društvenih otpadnika i vječito neprilagođenih pojedinaca u stanju istinski osjetiti značaj međusobnog razumijevanja i bezuvjetnog poštovanja, i ostvariti se kroz čiste i tople odnose, šta je to u neurotipičnim ljudima što nas vuče konstantnoj alienaciji i gura nas u usamljenost i osamljenost?”
Emina Kovačević, dramaturginja
Ulaznice za sve predstave od sutra,12.05.2022. možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervisati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave.
Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: produkcija@npm.ba, te putem poruke u inbox na Facebook i instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.
Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala komedije „Mostarska liska“ održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstva obrazovanja, nauke kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara i Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Sponzori ovogodišnjeg izdanja festivala su BhTelecom, UniCredit Bank i BH Pošta. Partneri festivala su Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Privredna banka Sarajevo, HIFA do.o., Medical, Violeta, Grawe osiguranje, autolijanovići, Stomatološka poliklinika Jurišić, te Carski vinogradi Mostar. . Generalni medijski pokrovitelj ovogodišnje „Mostarske liske“ je N1, uz ostale medijske partnere.
Detalji o događaju