Monografija Muzeja Hercegovine Mostar

Muzej Hercegovine Mostar je kroz svoj dugogodišnji rad od 70 godina na prostoru prebogatom kulturnim i prirodnim naslijeđem Mostara, a i šire regije Hercegovine, imao ulogu da omogući, da svi sadržaji bosanskohercegovačkog društva budu čuvani, istraženi i predstavljeni u toj historijskoj i kulturnoj obuhvatnosti.
Monografiju sačinjava više različitih cjelina ili odjela. To su u prvom redu arheološki, etnološki, historijski i književni odjeli, zatim dva odjela vezana za kulturni turizam, te uvodni dio o osnivanju muzeja.
Monografija koja prati sedam decenija rada Muzeja Hercegovine u Mostaru donosi pred čitatelje, kako tekstom tako i ekskluzivnim fotografijama, pregled muzejskih aktivnosti.
Planirana promocija ovog izdanja je u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2023”, dana 09.08.2023. godine u Muzeju Hercegovine Mostar-odjel književnosti (spomen kuća Svetozara Ćorovića na Luci) sa početkom u 19 sati i 30 minuta.
Promotori su : Lebiba Džeko (Zemaljski muzej BiH), Elma Hodžić (Historijski muzej BiH) te urednice monografije Elma Marić i Indira Gaštan Bešo iz Muzeja Hercegovine Mostar. Moderator promocije je Selma Aškraba, lektor monografije (Narodna biblioteka Mostar).

Detalji o događaju