Članovi Tima Mostar 2024 posjetili Venecijansko bijenale

Članovi Tima Mostar 2024, odnosno Udruge građana „Krug“,  Ivan Vukoja, Josip Blažević, Dalibor Nikolić i Danijela Ucović posjetili su 58. Venecijansko bijenale, koje se ove godine održava pod motom, u malo slobodnijem prijevodu, „Dabogda živjeli u zanimljivim vremenima“,  kako bi na licu mjesta pogledali najsveobuhvatnije istraživanje i pregled onoga što likovni umjetnici iz cijeloga svijeta trenutno mogu ponuditi o vremenu u kojem živimo.

Također, u okviru projekta Interacademia 2019 obišli su Akademiju primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademiju likovnih umjetnosti Zagreb i Akademiju umjetnosti Banja Luka.

Ovogodišnja stručna konferencija Interacademia, koja počinje u srijedu, 29. 5. 2019., u HDHS Kosača, i traje dva dana, proširila je krug visokoškolskih institucija s kojima surađuje. Uz prijašnjih sedam (Široki Brijeg, Trebinje, Sarajevo, Banja Luka, Zagreb, Beograd i Cetinje) to su likovne akademije iz Novog Sada i Rijeke. Nije slučajno da su upravo ove dvije akademije pozvane u Interacademijin okvir.

„Jedan od razloga proširenja projekta na akademije iz Rijeke i Novog Sada je činjenica da su ta dva grada Europske prijestolnice kulture, 2020. i 2021. godine, a Mostar je u procesu kandidature za tu prestižnu titulu 2024. godine. Sam projekt Interacademia sastavni je dio programa koji se planiraju realizirati u okviru projekta Mostar 2024, a od ljudi koji dolaze iz Rijeke i Novog Sada ovom prigodom možemo dobiti informacije kako da se Mostar što kvalitetnije pripremi za drugi krug prijave jer smo trenutačno u fazi izrade druge prijavne knjige“, kaže Ivan Vukoja, predsjednik Udruge garađana „Krug“ i član Tima Mostar 2024, koji priprema mostarsku kandidaturu.

On smatra kako postoji mogućnost da se Interacademia u okviru projekta Mostar 2024 proširi i na druge umjetničke akademije kao što su glazbena i dramska.

Ovogodišnja Interacademia je treća po redu koju realizira Udruga građana „Krug“ i već je postala respektabilna jer svake godine okuplja veći broj visokoškolskih likovnih institucija čime se dobiva uvid u to koje su umjetničke prakse dominantne unutar pojedinih obrazovnih ustanova. Sastavni dio je i međunarodna likovna izložba koja će bit svečano otvorena u Galeriji ALU Široki Brijeg, u srijedu, 29. 5. 2019., s početkom u 20 sati.

Projekt Interacademia najvećim dijelom financiran je kroz program „Dijalog za budućnost“ koji provode agencije Ujedinjenih naroda – UNDP, UNICEF i UNESCO, a sufinancira ga i Grad Mostar.

Pretraga događaja