Dva kazališta predstavila se Mostarcima

U okviru “Foruma na šetalištu” stanovnicima Mostara u utorak navečer predstavili su se Lutkarsko kazalište Mostar i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru.

“Mišljenja sam kako je ovo odličan način upoznavanja stanovnika Mostara s projektom kandidature grada za Europsku prijestolnicu kulture. Ovo je dobra prilika za sve institucije, pa tako i za nas, da se približe svim ljudima. U našem slučaju ne moraju to biti samo djeca koja dolaze na predstave, nego i ostale generacije mogu se upoznati s našim radom. Pripremili smo lijepu kratku prezentaciju onoga što je Lutkarsko kazalište radilo u proteklih 66 godina. Izložili smo i lutke koje koristimo u našim predstavama te organizirali mini radionice za djecu koja su izrađivala svoje lutke. Što se tiče protekle sezone, zaista smo zadovoljni i spomenula bih najprije dječji osmijeh, a potom projekt uređenja naše dvorane, obilježavanje 65. obljetnice postojanja na koju je došlo šest kazališta, novu predstavu ‘Puna vreća želja’ te profesionalnu radionicu.

Potrebno je na ovaj način što više prezentirati svoj rad i družiti se s ljudima, kako s našom malom vjernom publikom, tako i s odraslima. Na ovaj način trebali bi graditi čitavu kandidaturu, integraciji svih generacija, kako bi svi zajedno doprinijeli da Mostar postane Europska prijestolnica kulture”, kazala je ravnateljica Lutkarskog kazališta Mostar Ružica Bošković.

Na upit koliko za HNK Mostar znači ovaj vid promocije ravnatelj Ivan Vukoja je rekao kako je to “korisno i za kazalište i za publiku, kao i za EPK projekt”.

“Ovo je na neki način informiranje građana o akciji Europska prijestolnica kulture i mi kao ustanova koja aktivno sudjeluje u cijelom tom procesu i na ovaj način željeli smo dati neki doprinos, a usput i predstaviti svoj rad. Ljudi vole neposredni kontakt, pa tako i upoznati se s nekim od glumaca kojega su gledali na sceni i koji je ostavio dojam na njih. Jedan je od ciljeva, odnosno kriterija naše kandidature za EPK, izlazak u javni prostor i uspostavljanje neposrednog kontakta, a to je i na tragu onoga kako mi promišljamo naš odnos s publikom”, rekao je Vukoja.

HNK Mostar predstavio je svoje premijerne kazališne projekte u protekloj sezoni, a zainteresiranim prolaznicima podijeljeni su besplatni vaučeri koji vrijede za dvije osobe i s kojima je moguće doći na bilo koju predstavu tijekom sljedeće kazališne sezone.

Projekt “Forum na šetalištu” pokrenuli su Tim za izradu aplikacije Grada Mostara, Forum 2024, Studio za izvedbene umjetnosti i Grad Mostar, u suradnji sa studentima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta ‘Džemal Bijedić’, s ciljem upoznavanja stanovnika Mostara o kandidaturi Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Mostar2024.ba / Bljesak.info

Pretraga događaja